Έκκληση στα σούπερ μάρκετ αν ένας πελάτης δεν έχει μάσκα να του προσφέρουν απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι κανείς δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτή την κρίση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αφού επεσήμανε ότι η μάσκα θωρακίζει από τον κοροναϊό, πρόσθεσε ότι είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ότι πριν από δυο μήνες απέναντι στον κοροναϊό σημειώνοντας ότι πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να τηρούν τα μέτρα. Όσον αφορά στα αντισηπτικά μαντηλάκια διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι δεν υπάρχει πλέον πλαφόν και μπορεί να αγοράζει ο καταναλωτής όσα θέλει.

Υποχρεωτική η μάσκα σε υπαλλήλους και πελάτες των σούπερ μάρκετ

Σε έκτακτα μέτρα προχωρά η κυβέρνηση και δη για τη χρήση μάσκας, καθώς είχαν ενταθεί οι πιέσεις απο τους επιστήμονες για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ως εκ τούτου, κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και καταναλωτές, αρχής γενομένης από σήμερα Σάββατο.

Αυτό αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης: «Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο,υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους& καταναλωτές».

Υπέρ της μάσκας

Θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους πήρε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος: «Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους πρέπει να είναι υποχρεωτική». Με αυτή του τη θέση ο κ. Μόσιαλος συντάχθηκε στο πλευρό μιας σειράς λοιμωξιολόγων που εδώ και μέρες εκπέμπουν αυτό το μήνυμα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις μάσκες.

Η σημασία της μάσκας

Τη σημασία της χρήσης της μάσκας εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μέσα από μία φωτογραφία που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook. Στην ανάρτηση του συγκρίνει δύο περιπτώσεις. Από τη μία υπάρχει ο μολυσματικός ασυμπτωματικός φορέας χωρίς μάσκα, ο οποίος μιλά με δύο υγιή άτομα, ένα εκ των δύο φορά μάσκα. Από την άλλη υπάρχει ένας μολυσματικός ασυμπτωματικός φορέας με μάσκα, που μιλά στα δύο υγιή άτομα. Στη φωτογραφία φαίνονται πόσο περισσότερα σταγονίδια απελευθερώνονται από τον φορέα που δεν φοράει μάσκα.

«Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις