Της Μαριάννας Χιονά

Για παράνομους και αντισυνταγματικούς περιοριστικούς όρους, μεθοδεύσεις στα κατηγορητήρια και ωμή βία των αστυνομικών έκαναν λόγο στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Αλέξανδρος Τικτώβ, ο Θωμάς Λάλος και οι συνήγοροι τους. Οι κατηγορούμενοι περιέγραψαν τον τρόπο που επιτέθηκε η μηχανοκίνητη ομάδα ΔΡΑΣΗ στο συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε και τους αναίτιους ξυλοδαρμούς που υπέστησαν ενώ οι δικηγόροι εστίασαν στην κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που υφίστανται οι εντολείς τους. Ανέδειξαν μάλιστα την στάση τους ως παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε η συνήγορος τους, Αντωνία Λεγάκη «αν δεν υπήρχε ο Θωμάς και δεν υπήρχαν ίσως και τα βίντεο μπορεί ο Αλέξανδρος  να ήταν το ίχνος ενός εγκλήματος, ένα ακόμη πτώμα. Ο Θωμάς άπλωσε το χέρι του και έβαλε το σώμα του για να φάει και αυτός ένα κομμάτι ξύλο, για να μην σκοτώσουν τον Αλέξανδρο».

Στην τοποθέτηση της ανέδειξε τη σημασία ύπαρξης των βίντεο και της καταγραφής λέγοντας ότι το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει δεν μπορεί να μεταφραστεί με κανέναν άλλο τρόπο. «Βλέπουμε δύο παιδιά που είναι στην περιφρούρηση μιας συγκέντρωσης ανθρώπων να κυνηγιούνται ανελέητα από δυνάμεις της Αστυνομίας, χωρίς διακριτικά με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, να δρουν ανεξέλεγκτα, ως συμμορία. Αρπάζουν πρώτα έναν άνθρωπο, τον στριμώχνουν, τον βάζουν κάτω και τον πατούν 5-6 με όλη τους την εξάρτηση σε σημείο να κινδυνεύει να πεθάνει. Το γεγονός που είδε όλη Ελλάδα αποτυπώνεται στο σύνταγμα και λέγεται βασανιστήρια», περιέγραψε.

«Η δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά όχι κουφή»

Σχολιάζοντας την στάση των δικαστικών και τους περιοριστικούς όρους που επέβαλαν, υπήρξε κόλαφος έναντι της Δικαιοσύνης. «Όλη η Ελλάδα είδε το γεγονός εκτός από την ανακρίτρια και τον Εισαγγελέα. Οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός  βλέποντας τα βασανιστήρια που υπέστησαν τα παιδιά οφείλει να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα στους αστυνομικούς. Η δικαιοσύνη όμως δεν το είδε, γιατί έκλεισε τα μάτια της , δεν έκλεισε όμως τα αυτιά της. Είναι τυφλή δεν είναι όμως κουφή. Η δικαιοσύνη άκουσε την εντολή της κυβέρνησης και την εκτέλεσε με δύο περιοριστικούς όρους απολύτως παράνομους».


Ανάμεσα στους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στους συλληφθέντες είναι η απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδήλωση. «Πρόκειται για παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα», σχολίασε η συνήγορος ενώ εξήγησε ότι η απαγόρευση δεν επιτρέπεται από καμία διάταξη νόμου. «Δεν είναι στην κρίση του δικαστηρίου το δικαίωμα στη διαδήλωση. Κερδήθηκε στο δρόμο με αίμα και καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να καταργήσει αυτό το δικαίωμα», είπε επισημαίνοντας ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια για την άρση των περιοριστικών όρων.

Στους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους αναφέρθηκε και ο Αλέξανδρος Τικτώβ ο οποίος κατήγγειλε την ποινικοποίηση του δικαιώματος στη διαδήλωση. «Θέλουν να αποφύγουν τις μαζικές κινητοποιήσεις. Κάτσε σπιτάκι σου μας λένε, και αν τολμήσεις να παραπονεθείς και να διαμαρτυρηθείς θα βρούμε τρόπο με περιοριστικά μέτρα να μείνεις με το ζόρι. Θέλουν να καθόμαστε σπίτια μας, να βλέπουμε τηλεόραση, τον κόσμο να καταστρέφεται και εμείς να μην αντιδρούμε».

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο»

Όσον αφορά στην απαγόρευση των Εξαρχείων σχολίασε ότι είναι ένας όρος που περιορίζει κυρίως τη δουλειά και την επιβίωση τους. «Δεν μπορούμε να πάμε σε πολύ βασικά πράγματα. Πάλι καλά τελειώνω τη σχολή και δε χρειάζεται να πάω να πάρω παράνομα τα βιβλία της σχολής μου στα Εξάρχεια. Ευτυχώς δεν έχουμε μόνιμη κατοικία εκεί. Παράλληλα απαγορεύεται και η έξοδος από τη χώρα, οπότε δε μπορούμε να πάμε στο Πακιστάν που μας λένε επειδή μας αρέσουν τόσο πολύ οι πρόσφυγες», σχολίασε με χιούμορ και ξεκάθαρη διάθεση ειρωνείας. «Συγγνώμη προς τους φασίστες θα μείνουμε εδώ και θα κάνουμε τη χώρα μας πιο προσφιλή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όποιο τρόπο».

O κωμικός υπογράμμισε ότι η επίθεση «ήταν ξεκάθαρη εντολή της κυβέρνησης. Για αυτό έκλεισαν τον δρόμο και με τη μία έριξαν βρισίδια και ξύλο ανελέητο. Από την αδρεναλίνη δεν κατάλαβα τον πόνο. Τον ένιωσα τις επόμενες ημέρες. Έχουμε μια σύγκλιση κυβερνητικής εντολής, του δημάρχου που θέλει να ξηλώσει τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι πρόσφυγες εκεί, και φυσικά μαζί με τους φασίστες, και απέναντι είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας: γυναικόπαιδα που έχουν γλιτώσει από πόλεμο, αντιφασίστες, άνθρωποι της LGBT κοινότητας, όλα τα ταραχοποιά στοιχεία…».

Διαβάστε ακόμη: Συνέντευξη Θωμά Λάλου στον flash.gr για τις συλλήψεις στην ΑΣΟΕΕ – «Ακούγαμε από τους ασυρμάτους να λένε “σκίστε τους”»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θωμάς Λάλος. «Με αυτό που έγινε φάνηκε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε τον καινούργιο νόμο περί διαδηλώσεων στην πράξη. Αν αποφασίσεις να διαμαρτυρηθείς δε θα το κάνεις, ακόμα και αν δεν υπάρχει γεγονός θα το δημιουργήσουμε εμείς. Αυτό δείχνουν και οι περιοριστικοί όροι. Εφόσον τολμάμε να διαμαρτυρόμαστε θεωρούν ότι είμαστε άνθρωποι περιθωριοποιημένοι και σεσημασμένοι, οπότε δεν πρέπει να πατάμε Εξάρχεια».

Δίωξη για κακούργημα που δεν στοιχειοθετείται

Την περίπτωση του τρίτου συλληφθέντα, ο οποίος επειδή δεν έχει την αναγνωρισιμότητα των άλλων δύο, ανέδειξε ο συνήγορος του, Δημήτρης Μαντζούκας από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας. «Είναι ένα παιδί 27 χρονών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή και ήρθε πέρσι στην Ελλάδα για να ζήσει. Την ώρα της επίθεσης πηγαίνοντας προς στη στάση του τρόλεϊ δέχτηκε επίθεση από μηχανάκια της ομάδας Δράση και συνελήφθη». Σύμφωνα με τον συνήγορό του, δεν έφερε οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω του, πάρα μόνο ένα τετράδιο.

«Το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο έναντι του είναι η μαρτυρική κατάθεση του αστυνομικού που τον συνέλαβε στην οποία αναφέρεται ότι τον εντόπισε σε πλήθος 100 ατόμων, κάποιοι από τους οποίους πετούσαν πέτρες. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ούτε σε μολότοφ. Παρόλα αυτά κατηγορείται για κακούργημα, που δεν στοιχειοθετείται», κατήγγειλε.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του κάνοντας ένα γενικό σχόλιο. «Είναι λάθος όλα αυτά να θεωρηθούν μεμονωμένα γεγονότα. Είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα πολιτικών που έχουν ως στόχο τους να καμφθούν οι αντιστάσεις . Γινόμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης και μεθοδευμένης επίθεσης σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης στις πολιτικές της κυβέρνησης.  Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι τμήμα αυτών των πολιτικών. Είναι αντισυνταγματικό και ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα των πολιτικών. Την επίθεση στα δικαιώματα τη βλέπουμε και στη συμπεριφορά της αστυνομίας. Είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα υπάρχουν θύματα, είναι συμπεριφορές χούλιγκαν χωρίς διακριτικά. Εδώ και ένα χρόνο οι προσαγωγές και οι συλλήψεις σε πορείες καταλήγουν με στημένες κατηγορίες , μαρτυρικές καταθέσεις που διαψεύδονται από τα βίντεο αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα γίνει στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχουν τα μέσα».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 29 Ιουλίου θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία Πρωτομαγιάς με την συμμετοχή καλλιτεχνών της hip hop κοινότητας και stand up κωμικών. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας νομικής βοήθειας, η οποία εκπροσωπεί τους συλληφθέντες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις