Μεγάλη φωτιά στη Λέσβο: Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Ευθαλού, κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Μέχρι στιγμής οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Επίδαυρο σε δασική έκταση στην περιοχή Κολιάκι. Επιχείρησαν 28 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ.  Υπό έλεγχο και η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με το Corfutvnews, ρίψεις νερού έγιναν από ελικόπτερο που ήρθε από το Άκτιο ενώ συμμετείχαν στην κατάσβεση και τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ. Η πυροσβεστική δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθεί η φωτιά στα δέματοποιημένα απορρίμματα που βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση.  Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι για δεύτερη φορά σε ένα μήνα εκδηλώνεται φωτιά στο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Υψηλός κίνδυνος για φωτιά

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου, προβλεπόταν πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Φωτογραφίες από lesvospost