Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ γύρω στις 14.50 ομάδα τριών ατόμων προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στον χώρο που είναι κλειστός προσπαθώντας να αφαιρέσουν μετασχηματιστή.

Ακολούθησε μικρής έκτασης έκρηξη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ενός και τον ελαφρύ τραυματισμό των υπολοίπων. Στο σημείο βρέθηκε άμεσα ασθενοφόρο, παραλαμβάνοντας τους δύο τραυματίες όπου και τους μετέφερε στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κατάσβεση έγινε χωρίς την επέμβαση της Πυροσβεστικής. Ήδη διενεργείται προανάκριση για το συμβάν.

Το σίριαλ της ΠΥΡΚΑΛ

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αυτοψία στις 12 Ιουνίου 2019 τα μέλη του ΚΣΝΜ είχαν γνωμοδοτήσει στις 2/7/2019 για την κήρυξη της ΠΥΡΚΑΛ σε ιστορικό τόπο και είχε ακολουθήσει η απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2019 κατέθεσαν ερώτηση προς τη νέα υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την οποία ρωτούσαν για ποιον λόγο δεν υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων αλλά και για ποιον λόγο αναπέμπεται ο φάκελος της ΠΥΡΚΑΛ στο Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση, εντείνοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για τυχόν «δώρο» προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η αναπομπή θεωρείται κίνηση η οποία εντείνει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας διότι τυχόν μερικός ή καθολικός αποχαρακτηρισμός ανοίγει τον δρόμο για οικοδόμηση με άγνωστη χρήση, αλλά και καταστροφή πολύ μεγάλου χώρου πρασίνου, που αποτελεί πνεύμονα για την Ελευσίνα.

Σημαντικό κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας, η ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί την παλιότερη βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής όπλων από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Ιδρύθηκε το 1874 και έκτοτε αποτέλεσε διαρκώς τον κύριο προμηθευτή πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο υπήρξαν πάντοτε πολύ σημαντικές. Μεταξύ άλλων, προμήθευε με όπλα τη Δημοκρατική Παράταξη της Ισπανίας στον αγώνα ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου.

Οι εγκαταστάσεις της αποτελούν ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα με μοναδικά βιομηχανικά μνημεία, που διαθέτουν τεχνικές προστασίας από εκρήξεις πυροτεχνικών, κτήρια του Μεσοπολέμου με ιδιαίτερες οικοδομικές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό σπάνιο για την εποχή του.