Είτε φταίει ο τουρισμός είτε φταίει ο εφησυχασμός το θέμα είναι ότι η έντονη αύξηση των περιστατικών σήμανε συναγερμό. Η κυβέρνηση πλέον εξετάζει να επαναφέρει μια σειρά μέτρα όπως της τηλεργασίας, τοπικά lock down και πιθανή αναβολή της ∆ΕΘ.

Τα τελευταία επιδηµιολογικά δεδοµένα έδειξαν περίτρανα ότι ο ιός στη χώρα µας δεν είναι πλέον υπό έλεγχο. Μετά το  του τοπικό lock down στον Πόρο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται άλλα σενάρια µε αυστηρότερα µέτρα.

Προς ώρας καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα. Συγκεκριμένα με αρνητικό τεστ Covid-19 θα εισέρχονται στην Ελλάδα όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Μάλτα, από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Αυγούστου έως και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με τη νέα αεροπορική οδηγία (notam) που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Το αρνητικό τεστ Covid-19 θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19, από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

Επίσης έχουν ανασταλεί οι λιτανείες και τα πανηγύρια και έχουν απαγορευθεί οι όρθιοι στα bar. Αλλά αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν. Διότι τις συνέπειες του Ιουλίου θα τις γνωρίζουμε τέλος Αυγούστου. Ήδη η Κέρκυρα εµφανίζει υψηλό αριθµό κρουσµάτων και εν πολλοίς αποδίδεται στη γειτνίαση µε την Αλβανία και τις βόρειες πύλες εισόδου, όπου έχει καταγραφεί σηµαντικός αριθµός θετικών περιστατικών.

Τούτων δοθέντων πολύ πιθανό οι ρυθµίσεις που θα ανακοινωθούν θα θυµίζουν σε µεγάλο βαθµό τα µέτρα του περασµένου Μαρτίου. Μετά λοιπόν τα δείγµατα των συµπεριφορών που θα ληφθούν από τον ∆εκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση θα τα εξαγγείλει. Η οικονομία δεν αφήνει περιθώρια για νέο ολικό lock down, διότι τα αποτέλεσματα θα ήταν οικτρά. Αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν  περιορισµοί στην κίνηση των πολιτών, εάν η κατάσταση συνεχιστεί µε τους ίδιους ρυθµούς.

H εβδοµάδα που ξεκινά θεωρείται από τις πλέον κρίσιµες, καθώς βρισκόµαστε µπροστά στο ενδεχόµενο να αυξηθούν κι άλλο τα κρούσµατα διότι ο ∆εκαπενταύγουστος δεν φαίνεται να συµβάλλει στη «χαλιναγώγηση» του κορονοϊού τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες τουρίστες . Η αυξητική τάση, της επιδηµιολογικής καµπύλης έχει αναστατώσει τόσο τους επιστήµονες όσο και τις υγειονοµικές Αρχές. (ο δείκτης R0 από 0,4 ανέβηκε στο 1 µε ταχύτατους ρυθµούς) έχει

Η Δημόσια Υγεία θα βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά;

Οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας έχουν λάβει εντολή να αυστηροποιήσουν τα µέτρα εισόδου των πολιτών στα νοσηλευτικά ιδρύµατα, ενώ ο ΕΟ∆Υ αυξάνει καθηµερινά τους εργαστηριακούς ελέγχους, µε την ελπίδα να εντοπίσει όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά κρυµµένα κρούσµατα σε ασυµπτωµατικούς ασθενείς. Αυτοί αποτελούν και τη µεγάλη υγειονοµική βόµβα.

Δυστυχώς στο παραπέντε ξεκινά ένας αγώνας δρόµου για τις προµήθειες και τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκοµεία, (γάντιαµάσκες, ειδικές στολές). Θυμίζουμε ότι  τον Μάρτιο, γιατροί και νοσηλευτές ήταν «γυµνοί» µπροστά στον ιό, χωρίς τα βασικά µέτρα προστασίας. Αν και έχει δηµιουργηθεί ένα απόθεµα στις ειδικές αποθήκες, τα νοσοκοµεία εξακολουθούν να παραλαµβάνουν τα απαραίτητα είδη µε το σταγονόµετρο. Οι διαµαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΕΣΥ είναι συνεχείς για τις νέες ελλείψεις στα µέσα ατοµικής προστασίας.

Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας στους διοικητές των νοσοκοµείων όλης της επικράτειας, θα πρέπει να έχουν έτοιµες έστω λίγες κλίνες αποµονωµένες αποκλειστικά για ασθενείς µε Covid-19, ώστε αν χρειαστεί να τους νοσηλεύσουν, ακόµη και στα µικρά νοσοκοµεία των νησιών. Η νοσηλεία αυτή βέβαια θα είναι ολιγοήµερη, αφού στη συνέχεια οι ασθενείς θα µεταφέρονται στα µεγάλα νοσοκοµεία της χώρας, όπως γινόταν µέχρι σήµερα όταν κρινόταν σκόπιµο. Στόχος είναι να µη σηκώσουν όλο το βάρος κάποια νοσοκοµεία, όπως το «Σωτηρία» που αντιµετώπισε περίπου το 70% των περιστατικών, στην περίπτωση που τα περιστατικά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις