Η φωτιά μαίνεται για τρίτη μέρα στην περιοχή με όλες τις επίγειες  από Χανιά και άλλες περιοχές της Κρήτης και εναέριες δυνάμεις με  πυροσβεστικό ελικόπτερο σε πλήρη κινητοποίηση. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών με την πυρκαγιά να βρίσκεται η εξέλιξη, η κινητοποίηση σήμερα ισχύει με βάση την κατηγορία κινδύνου 4 του πολύ υψηλού κινδύνου. Θυμίζουμε ότι χθες εκκενώθηκαν η Σκλαβοπούλα και νωρίτερα το Κεδρόδασος. Η φωτιά καίει χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη έκταση ενώ τα μέτωπά της ήταν αρκετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά φαίνεται και από την Παλαιόχωρα.

Σύμφωνα με ekriti , η νύχτα ήταν δύσκολη για τους δεκάδες πυροσβέστες, μέλη της πολιτικής προστασίας, εθελοντές και κατοίκους, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο να απομακρυνθούν οι φλόγες από οικισμούς και σπίτια. Χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σκλαβοπούλα και Παπαδιανά και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Για προληπτικούς λόγους κλήθηκαν να απομακρυνθούν παραθεριστές που βρίσκονταν στην παραλία του Κεδρόδασους. Δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια, ωστόσο σημειώθηκαν ζημιές σε αυλές.

Η φωτιά, που αρχικά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αναζωπυρώθηκε το πρωί της Πέμπτης λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, και εξελίχθηκε μεταξύ των οικισμών Παπαδιανά, Σκλαβοπούλα και Κεδρόδασος, καίγοντας κυρίως χαμηλή χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 117 πυροσβέστες με το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Αιγαίου, 54 οχήματα, δύο (2) Ε/Π και δύο (2) Α/Φ. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις δυνάμεις διαχειρίζεται ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Το βράδυ τα εναέρια μέσα διέκοψαν τις ρίψεις από αέρος ενώ στο σημείο εκτός από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν εθελοντές και από γύρω χωριά ενώ όμοροι δήμοι έχουν στείλει υδροφόρες και μηχανήματα για την ανάσχεση της πυρκαγιάς.

Απειλήθηκαν σπίτια

Δημοσίευμα στο zarpanews αναφέρει -επικαλούμενο μαρτυρίες στην περιοχή- ότι η φωτιά στα Χανιά έκαψε κατοικίες στους οικισμούς Παπαδιανά και Μανατιανά. Η μεγάλη φωτιά στα Χανιά πέρασε και δίπλα από στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπάρχουν ραντάρ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο ΚαντάνουΣελίνου, Αντώνη Περράκη, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι αρκετά και διάσπαρτα και μαίνονται και ανατολικά και δυτικά και πάνω από τη Σκλαβοπούλα.

Νωρίτερα ξεκίνησε και η εκκένωση οικισμού στο χωριό Σκλαβοπούλα.

Δείτε φωτογραφίες

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για Παρασκευή 14/08

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή 14-08-2020, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία, Κύθηρα, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κυκλάδες & Κρήτη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις