Θετικό στον κορονοϊό βρέθηκε ένα έξι μηνών βρέφος στην Εορδαία στην Κοζάνη, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, θετικός και ο πατέρας του. Όπως αναφέρει το Kozanimedia και τα δυο κρούσματα σχετίζονται με επαφές του 50χρονου, που ήταν πριν από λίγες ημέρες θετικός, μετά από διακοπές στη Χαλκιδική.

Ένα ακόμη κρούσμα κορονοϊού έχει καταγραφεί στην περιοχή της Εορδαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για παιδί ηλικίας 10 ετών, ενώ πριν από δυο ημέρες είχε βρεθεί θετική και η μητέρα του, η οποία διαμένει σε χωριό της περιοχής. Το παιδί παραμένει σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα.

Σταθερά πάνω από το όριο των 200

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας Ο προβληματισμός των ειδικών για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού εντείνεται καθώς για μία ακόμη ημέρα παράμεινε πάνω από το 200, σημαίνοντας «συναγερμό» στους επιστήμονες, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα για να αποφύγει την περαιτέρω διασπορά του φονικού ιού στη χώρας μας.

Τα αυξανόμενα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας αλλά και νέα εστία κορονοϊού σε ακόμα μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων προκαλούν πονοκέφαλο στις υγειονομικές αρχές. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου -με εξαίρεση τη Δευτέρα- ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από το «φράγμα» των 200 την ημέρα. Περισσότερα από 8 στα 10 περιστατικά που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, αφορούν σε εγχώριες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόνη λύση είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις