Με πολλές ιδιαιτερότητες και αυξημένα μέτρα αναμένεται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις αρχές Σεπτεμβρίου, εν μέσω έντονης ανησυχίας από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. Μάσκες σχεδόν παντού θα φοράνε μαθητές και εκπαιδευτικοί , ενώ οι τάξεις θα λειτουργούν με διαφορετικά διαλείμματα και έναν συγκεκριμένο, ελεγχόμενο αριθμό ατόμων. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, με την υπουργό Παιδείας να μην αποκλείει παράταση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, που επί του παρόντος προβλέπεται για τις 7 Σεπτεμβρίου. Η ίδια απηύθυνε έκκληση στις οικογένειες με μαθητές να επιστρέψουν στις εστίες τους μέχρι τέλος Αυγούστου.

Διαβάστε: Νίκη Κεραμέως: Αυτό είναι το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Η υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να «σπάσουν» τα τμήματα, αφού σε πανελλήνιο επίπεδο ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στη χώρα είναι 17 παιδιά πλην ειδικών σχολείων. Η κυρία Κεραμέως απέκλεισε επίσης τη δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων εξηγώντας ότι: «αφενός έχουμε 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως!».

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για την πορεία που θα έχει ο κορονοϊός στην Ελλάδα καθώς και για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει με τους μαθητές να φορούν μάσκα για να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν. Όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, «Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» καθώς διαβεβαίωσε πως «ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα».

«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων… Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολειά ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση» σημείωσε το μέλος της επιτροπής «σοφών» για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. «Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Σύψας.

Μαγιορκίνης: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων

Από την πλευρά του, ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την αύξηση των κρουσμάτων που επιφέρει ο κορονοϊός αλλά και για τα μέτρα στα σχολεία και χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες ημέρες για το άνοιγμά τους. Ο κ. Μαγιορκίνης θα εμφανιστεί από την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 στην καθημερινή ενημέρωση στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η κατάσταση με τα κρούσματα στην Αττική καθώς τα μέτρα ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και για το αν συμφωνεί με την παράταση της μίας εβδομάδας – στις 14 αντί για τις 7 Σεπτεμβρίου – που ενδέχεται να δοθεί, τόνισε πως όλα τα εξαρτηθούν από το «πώς θα κινηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες». Αναφορικά με τη μάσκα σε μαθητές και καθηγητές ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «υπάρχουν ενδείξεις πως οι μαθητές, ως έναν βαθμό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα με ασφάλεια». Για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις τόνισε πως πρέπει να «λάβουμε υπόψη ότι η μετάδοση στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλότερη και μας επιτρέπει να έχουμε διαφορετικά μέτρα στις σχολικές αίθουσες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις