Ο κορονοϊός ξεπέρασε πάλι τα 200 κρούσματα σήμερα, πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η αγωνία για το πως θα εξελιχθεί το φθινόπωρο και στη συνέχεια τον χειμώνα είναι έκδηλη. Παράλληλα ανησυχία υπάρχει και για τις κλειστές δομές φιλοξενίας.

Ήδη η δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στον Βύρωνα, μετά τον συναγερμό που σήμανε λόγω εντοπισμού 28 κρουσμάτων κορονοϊού, τέθηκε σε καραντίνα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως και το κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Για τα κρούσματα στις κλειστές δομές μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο καθηγητής μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει τα γηροκομεία ή άλλες δομές με φιλοξενούμενους να είναι ελεύθερες covid-19. Ξαφνικά βλέπουμε δυο τρία τέτοια περιστατικά και μάλιστα με συρροή κρουσμάτων εκεί μέσα. Σε μια κλειστή δομή να υπάρχουν δύο κρούσματα δεν είναι τόσο ανησυχητικό από το να εντοπιστούν 30.

Οι υπεύθυνοι αυτών των δομών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των μέτρων. Επίσης δεν θα ήθελα να δω ξαφνικά κρούσματα σε ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες που θα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης του κορονοϊού από τη νεολαία. Γι’ αυτό τους κάνουμε έκκληση να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσουν πολύ βαριά», είπε.

Ο κ. Βατόπουλος σε μια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες τόνισε πως: «Έχουμε ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων και ευτυχώς δεν έχουμε ραγδαία αύξηση συνεπώς είναι μια κατάσταση ελεγχόμενη. Από τη άλλη έχουμε αυτές τις συρροές σε διάφορους χώρους στο γηροκομείο σε διαφορές δομές και δείχνουν τη δυνατότητα του ιού να διασπείρεται μέσα στον πληθυσμό. Και αυτό είναι το ανησυχητικό και μπορεί να κάνει ένα ξέσπασμα του ιού».

Ασυμπτωματικό το 29% των κρουσμάτων του Αυγούστου

Mε τον κορονοϊό να συνεχίζει να καλπάζει, η επιστροφή από τις διακοπές κυρίως των νέων, το άνοιγμα των σχολείων και οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που θα θέτουν συνεχώς νέα στοιχεία στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Επιστρατεύοντας τη «στατιστική της πανδημίας», ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε σήμερα πως «το 29% από κρούσματα Αυγούστου είναι εντελώς ασυμπτωματικά» . Χωρίς να θέλει να ωραιοποιήσει καταστάσεις, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε «δυναμική» τη διασπορά του ιού.

Αισιοδοξία για το εμβόλιο

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο«Επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες».

H μάσκα είναι το προσωπικό lockdown του καθενός

«Δεν θέλω να δω το εμβόλιο ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και fake news», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι«δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων όπως γίνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη» και απέτισε ακόμη μια φορά με τη στάση του φόρο τιμής στον ορθό λόγο, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να μιλάμε με δεδομένα». «Με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν», ανέφερε, στηλιτεύοντας εμμέσως τη ροπή στην συνωμοσιολογία και την καχυποψία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη χρήση μάσκας, χαρακτηρίζοντας την ως «αναγκαίο κακό».

«Θεωρώ τη μάσκα μαχαίρι με δυο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες», είπε. Η τοποθέτηση του για τη χρήση μάσκας μονοπώλησε την ενημέρωση, στην οποία μάλιστα ο καθηγητής έδωσε συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Οι γονείς να δώσουν το παράδειγμα της χρήσης μάσκας

Ο λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά προβάλλει πολλά προβλήματα. Όπως είπε, στα πολύ μικρά παιδιά, εκείνο που ενδιαφέρει είναι περισσότερο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της χρήσης αυτής. «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» είπε και τόνισε τη σημασία του παραδείγματος από τους γονείς. «Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη» είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η εξοικείωση με τη χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής απασχόλησης, θα πρέπει να προηγείται της σχολικής δραστηριότητας. «Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα θα τους οδηγήσουμε στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών» είπε.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των παιδιών και γιατί πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, καθώς όπως είπε «η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική». «Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού». Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις