Ένας άνδρας στην Ξάνθη φαίνεται να μολύνθηκε εκ νέου με τον κορονοϊό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο 45χρονος άνδρας νόσησε πρώτη φορά πριν από 4 μήνες και τώρα βγαίνει και πάλι θετικός στον ιό με τους ειδικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 45χρονος από την Ξάνθη έχει υποβληθεί από τον περασμένο Απρίλιο σε ακόμα 8 τεστ τα οποία του έγιναν λόγω της φύσης της εργασίας του και είχαν βγει όλα αρνητικά. Κανείς δεν περίμενε, ότι πριν από δύο εβδομάδες το τεστ που έκανε θα έβγαινε θετικό. Σημειώνεται πως για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής ιατρικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ανέφερε: «Μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: ή θα πρέπει το στέλεχος του ιού να είναι διαφορετικό ή η ανοσία που έχτισε την πρώτη φορά ο ασθενής να μην ήταν αρκετά ισχυρή. Δεν είναι όμως πολύ συχνό το φαινόμενο. Αν παραμείνουν σπάνια περιστατικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν γίνουν πιο συχνά θα είναι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία κρατάει».

Ηλίας Μόσιαλος

Στις 24 Αυγούστου ο Ηλίας Μόσιαλος είχε μιλήσει τότε για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό επαναμόλυνσης κατέθεσε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως σημείωσε ο ίδιος στο λογαριασμό του, πρόκειται για έναν υγιή 33χρονο που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό για δεύτερη φορά. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση δεύτερης λοίμωξης από τον κορονοϊό, η οποία διαγνώστηκε στον ίδιο ασθενή 4,5 μήνες μετά την πρώτη, μετά δηλαδή από την ανάρρωσή του από την ασθένεια νωρίτερα αυτό το έτος.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση επαναμόλυνσης από τον κορονοϊό. Παλαιότερες μελέτες είχαν αναφέρει στο παρελθόν περιπτώσεις υποτιθέμενης επαναμόλυνσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη που επιβεβαιώθηκε μέσω ανάλυσης της γενετικής ακολουθίας του ιού.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει στην ανάρτησή του: «Πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό επαναμόλυνσης ασθενούς με SARS-CoV-2. Ένας υγιής 33χρονος έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 για δεύτερη φορά. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση δεύτερης λοίμωξης COVID-19 η οποία διαγνώστηκε στον ίδιο ασθενή 4,5 μήνες μετά την πρώτη, μετά δηλαδή από την ανάρρωσή του από την ασθένεια νωρίτερα αυτό το έτος.

Διάφορες μελέτες είχαν αναφέρει στο παρελθόν περιπτώσεις υποτιθέμενης επαναμόλυνσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη που επιβεβαιώθηκε μέσω ανάλυσης της γενετικής ακολουθίας του ιού. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που ηγούνται της μελέτης που (έγινε αποδεκτή προς δημοσίευση στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases), αναφέρουν ότι ο ασυμπτωματικός άνδρας διαγνώστηκε ξανά θετικός για τον ιό μετά από ταξίδι στην Ισπανία.

Χρησιμοποιώντας ανάλυση της γενετικής ακολουθίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την επαναμόλυνση, είναι διαφορετικό -κυρίως κατά 24 νουκλεοτίδια- σε σχέση με το αρχικό στέλεχος που είχε μολυνθεί ο ασθενής.

Πέραν των σημειακών αλλαγών στην αλληλουχία, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δυο στελεχών και φαίνεται πως η επαναμόλυνση οφείλεται στο στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Πριν από αυτό το περιστατικό, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 έχουν πιθανώς ανοσία σε όλα τα στελέχη του. Η επαναμόλυνση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και με άλλους εποχικούς κορωνοϊούς και αυτά τα νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ορίζουν την ανοσία στον SARS-CoV-2. Υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων εξασθενούν σε ορισμένους ασθενείς μετά από μερικούς μήνες, και ίσως να πρέπει να εμβολιάζονται και οι ασθενείς που έχουν νοσήσει. Ίσως να είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν και πρώην ασθενείς στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια».