Είκοσι περίπου Βρετανοί μαθητές που βρίσκονταν για διακοπές στη Ζάκυνθο, επέστρεψαν στη Βρετανία έχοντας κολλήσει κορονοϊό. Μάλιστα, η μετάδοση του ιού ήταν τέτοια που το σχολείο τους αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων. Πρόκειται για το σχολείο Sir William Borlase’s Grammar School στο Μπάκιγχαμσαϊρ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ενώ με κορονοϊό διαγνώστηκαν επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα

Το ανησυχητικό είναι ότι ένας από τους μαθητές με βίντεο στο TikTok θεωρούσε ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι δε φορούσε μάσκα ως πτήση, τόσο ο ίδιος όσο και οι 30 περίπου φίλοι του. Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους οι νεαροί ανέβαζαν βίντεο και φωτογραφίες με γλέντια και χορούς.

Το βίντεο στο TikTok που ανέβασε μαθητής φέρει τη λεζάντα «Πάμε στη Ζάκυνθο χωρίς ουσιαστικά social distancing και κορονοϊό», ενώ ένας από τους νεαρούς εμφανίζεται σε αεροπλάνο με μάσκα προστασίας κρεμασμένη στο λαιμό του με τη σημείωση «καμία μάσκα κυβέρνησης δεν μπορεί να με σκοτώσει». Σημειώνεται πως οι περισσότεροι από τους μαθητές ήταν τελειόφοιτοι και το σχολείο τους, που επρόκειτο να ξανανοίξει σήμερα, αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων.

Τονίζεται ότι Βρετανοί από τα μέσα Ιουλίου επισκέπτονται στη Ζάκυνθο, ενώ όσοι επιστρέφουν στην Αγγλία δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της έξαρσης κρουσμάτων που συνδέθηκαν με τέσσερις πτήσεις επιστροφής από το νησί την περασμένη εβδομάδα τόσο η Σκωτία, όσο και η Ουαλία επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους γυρίζουν από τη Ζάκυνθο, ενώ ασκούνται πιέσεις και στην κυβέρνηση Τζόνσον να κάνει το ίδιο.

Τις προηγούμενες μέρες κατεγράφησαν κρούσματα κορονοϊού στο Πλίμουθ, όπου περίπου 11 νεαροί διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από παρόμοιο ταξίδι στη Ζάκυνθο. Την ίδια ώρα σάλος είχε προκληθεί και με την πτήση της ΤUI, από Ζάκυνθο προς Ουαλία. Στην πτήση αυτή 16 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό ενώ και οι 193 επιβάτες υποχρεώθηκαν να μπουν σε καραντίνα. Μάλιστα, κάποιοι από τους επιβάτες μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ καταφέρθηκαν κατά συνεπιβατών τους αλλά και της TUI, καθώς κάποιοι «εγωιστές covidiots» όπως τους χαρακτήρισαν δεν τηρούσαν τα μέτρα, ενώ οι αεροσυνοδοί δεν προσπάθησαν να επιβάλουν την τάξη και την τήρηση των μέτρων. H TUI «έκοψε» όλα τα πακέτα προς Λαγανά.