Το καλοκαίρι του 2021 θα επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα εκτίμησε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο ρ/σ «Πρώτο Θέμα» για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Περιγράφοντας την κατάσταση παγκοσμίως, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι «υπάρχει επέκταση τη επιδημίας σε όλη την επικράτεια καθώς υπήρξε χαλάρωση των μέτρων. Κουράστηκε ο κόσμος και δεν προσέχει. Και είναι και φυσικό επόμενο και είναι επόμενο. Θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα». Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να επανέλθει η κοινωνική απόσταση ή με κάποια οριζόντια μέτρα να περιορίσουν την επιδημίας του κορονοϊού.

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε θετικός λέγοντας πως «φαίνεται ότι η εξέλιξη των δοκιμών πηγαίνει κατ’ ευχήν και πως θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το προφίλ ασφάλειας είναι εξαιρετικό και μένει να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητά του». Ειδικά, για το εμβόλιο της Οξφόρδης, που υπέγραψε η Κομισιόν φαίνεται ότι θα κόψει πρώτο τη γραμμή του τερματισμού χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι αυτό που θα επικρατήσει στο τέλος στην αγορά. «Είναι εμβόλιο δύο δόσεων. Κάνεις την πρώτη και μετά από ένα μήνα και στη συνέχεια αποκτάς υψηλά επίπεδα ανοσίας» σημείωσε ο καθηγητής και εκτίμησε ότι θα υπάρχει διάθεση όχι σε πλήρη αριθμό ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο.

Σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα, τόνισε ότι «θα υπάρξει προτεραιοποίηση όπως για παράδειγμα στα γηροκομεία κι αυτό -όπως είπε- θα μειώσει δραστικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα μέχρι να έχουμε την κάλυψη όλου του πληθυσμού».

Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι «του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πλήρη κανονικότητα. Θα είναι δύσκολο να μην μας απασχολεί καθόλου παρόλα αυτά δεν θα μας απασχολεί στο σημείο για οριζόντια μέτρα και lockdowns».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις