Αν και το μήνυμα είναι πλέον ξεκάθαρο: «Φορέστε μάσκα», κι αποτελεί σύσταση του ΠΟΥ και των ελληνικών ιατρικών συλλόγων, οι αρνητές μάσκας ανεβάζουν τους τόνους.  Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης περιγράφει έντονα τέτοια φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Οι πολίτες που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες δεν είναι όμως μόνο κατά της μάσκας.

«Τη Δευτέρα που πέρασε, στο κέντρο της πόλης, περίπου 100 άνθρωποι, αυτοαποκαλούμενοι «Ελεύθερα Σκεπτόμενοι Πολίτες Χανίων», με τα οχήματά τους σχημάτισαν μια μηχανοκίνητη πορεία που προκάλεσε κομφούζιο.

Στην κεφαλή ήταν ένα ανοιχτό φορτηγό και στην καρότσα ντόπιοι μουσικοί με λύρες και λαούτα να παίζουν το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», ενώ στα διαλείμματα από το μικρόφωνο ο εκφωνητής μιλούσε για τον «νέου τύπου φασισμό που μας επιβάλλουν και για τις αποφάσεις του κράτους που οδηγούν στη στέρηση της ελευθερίας μας». Μαρτυρίες αναφέρουν πως οι διοργανωτές ήταν οι ίδιοι που καλούσαν και στις συγκεντρώσεις μίσους κατά των μεταναστών στη Σούδα, τον περασμένο Μάιο.

Στο Ηράκλειο, όπου ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μη φορούν μάσκα στην εκκλησία για «να μη φυλακίζουν την πίστη τους», ήδη διάφορα καλέσματα μέσω των κοινωνικών δικτύων οργανώνουν συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα. Πρόκειται για τους ίδιους πυρήνες που καλούσαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία αλλά και πριν από λίγους μήνες οργάνωναν διαμαρτυρίες ενάντια «στον εποικισμό της Κρήτης από λαθροεισβολείς». Ήταν τότε που βγήκαν στην πλατεία Ελευθερίας με μαχαίρια αλλά και αλυσοπρίονα.» (πηγή: ΕΦΣΥΝ)

Λέσβος

Τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φαίνεται ότι, ακόμα μία φορά, θα εισπράξουν όλο το μένος χωρίς να ευθύνονται. Θυμίζουμε ότι στη Μόρια οι αρμόδιοι είχαν αφήσει 20.000 ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Χωρίς ειδικά ιατρεία και χώρους απομόνωσης για ασθενείς από κορονοϊό. Παρ΄ όλα αυτά  το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε προχθές, έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Παρ΄ όλα αυτά  συγκεκριμένοι ακροδεξιοί πολίτες του νησιού βρίσκουν εκ νέου ευκαιρία να στραφούν εναντίον τους.

Όσο κι αν είμαστε αρνητές της μάσκας, όσο κι αν ξεσπάμε στους πρόσφυγες, ο κορονοϊός θα κάνει τη δουλειά του…