Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Γώγος: Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, να περιορίσουμε τη διασπορά πριν τον χειμώνα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, αφού ενημέρωσε για τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα τόνισε ότι ακόμη «βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπάρχει στην Ελλάδα μια αύξηση των κρουσμάτων την οποία και ξέρουμε όλοι», είπε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η χαλάρωση λόγω και του καλοκαιριού. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, είπε ο κ. Γώγος ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό γιατί έρχεται η φθινοπωρινή περίοδος και εκεί πρέπει πρέπει να δώσουμε όλη μας την δύναμη.

Πρέπει να προφυλάξουμε τα νοσοκομεία, είπε ο κ. Γώγος και να διαφυλάξουμε το νοσοκομειακό σύστημα, στείρο, είπε χαρακτηριστικά. Παίρνοντας τα μέτρα για τον κορονοϊό θα περιορίσουμε και άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, πρόσθεσε ο κ. καθηγητής. Τόνισε ότι πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση και να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά».

Χαρδαλιάς: Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική, σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα

Τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Για να πετύχουμε τον στόχο μας λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, ειδικά στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων», δήλωσε ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος να ελεγχθούν όλες οι μονάδες τις επόμενες 10 ημέρες.

Για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

  • Αναβολή μη αναγκαίων αδειών προσωπικού
  • Τεστ 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
  • αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό
  • περιορισμός σε κοινούς χώρους συνάθροισης
  • αν έρθει εργαζόμενος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σε επαφή με κρούσμα επιβάλλεται θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα, ενημέρωση προϊσταμενου

Με δεδομένο ότι η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Αττική συνεχίζουν να είναι σε ισχύ.

Τεστ σε όλους τους στρατεύσιμους

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τη διενέργεια τεστ σε όλους τους στρατεύσιμους που παρουσιάζονται τις επόμενες μέρες.

Οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι στους στρατεύσιμους:

7-10 Σεπτεμβρίου: στρατός ξηράς

8-14 Σεπτεμβρίου: αεροπορία

15-23 Σεπτεμβρίου: Ναυτικό

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 202 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και έναν νέο θάνατο.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορονοϊό εμφανίζουν επιδεινούμενη τάση. Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Όσον αφορά στον δείκτη Rt, παρουσιάζει μικρή μείωση, στο 0,72.