Η άτυχη ηλικιωμένη νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ από τις 30 Αυγούστου. Η 87χρονη, η οποία καταγόταν από τη Βέροια είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. 

 Η διασπορά μετακινείται επικίνδυνα στις ηλικίες 50-60 – Ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία πριν από το άνοιγμα τους

Μια φράση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου για την διασπορά του κορονοϊού χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, ότι το πρόβλημα της διασποράς του κορονοϊού μετακινείται σταδιακά από τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου, από τις ηλικίες των 20-29 ετών, η αύξηση των κρουσμάτων μετακινείται προς τα δεξιά, δηλαδή προς τις ηλικίες 50-60. “Ηλικίες που δεν είναι μακριά από τη βαριά νόσηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Γώγος.

Τόνισε μάλιστα ότι αν δεν προσέξουμε τώρα το σύστημα υγείας ίσως να “λυγίσει”, ακόμη και αν τα μέτρα και οι εμβολιασμοί, μειώσουν τα περιστατικά της γρίπης.

Πώς θα περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων και με το κατάλληλο testing, «το οποίο βλέπετε πόσο έχει αυξηθεί τελευταία», τόνισε.

«Έχουμε φτάσει να κάνουμε 14.000 με 17.000 τεστ την ημέρα, τα οποία βοηθούν πολύ στην ανεύρεση των κρουσμάτων, στην έγκαιρη αντιμετώπιση και τη σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία μας, πράγμα το οποίο γίνεται πολύ οργανωμένα πια με κατάλληλους αλγόριθμους, έχουμε τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στη διαχείριση των ασθενών αυτών. Και, βέβαια, την καλή ιχνηλάτηση των επαφών ούτως ώστε να περιορίζονται και να ελαττώσουμε έτσι τη διασπορά τους», συνέχισε ο καθηγητής.

Παράλληλα, «πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό, πρέπει να προσέξουμε τα νοσοκομεία» και «χρειάζεται μια σωστή, συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο για τα μέτρα προστασίας».

«Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα. Είναι δύσκολη περίοδος αυτή, είναι η γρίπη, είναι οι υπόλοιπες ιώσεις, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας. Εχω όμως την αίσθηση αισιοδοξίας, ότι, παίρνοντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό, παράλληλα θα εμποδίσουμε και τη διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και τη γρίπη, σε καλύτερο βαθμό από ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid 19, που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορονοϊό εμφανίζουν επιδεινούμενη τάση έντονη ανησυχία προκαλεί ο τετραπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ μέσα σε λίγες μέρες.

Την 1η Αυγούστου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν 10 ασθενείς. Ωστόσο, μόλις ένα μήνα μετά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πέμπτης νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 39 άτομα.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ ανέβαινα σταδιακά όλο τον Αύγουστο:

  • 1η Αυγούστου: 10
  • 10 Αυγούστου: 24
  • 20 Αυγούστου: 30
  • 30 Αυγούστου: 35
  • 3 Σεπτεμβρίου: 39

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Όσον αφορά στον δείκτη Rt, παρουσιάζει μικρή μείωση, στο 0,72.

«Δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία»

Ειδικά στην Αττική, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να «καλπάζει» με την ανησυχία να εντείνεται καθώς βρισκόμαστε μόλις 10 μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία».


«Η ανησυχία είναι σεβαστή και κατανοητή. Τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτήρια είναι μέρος της κοινωνίας και άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης. Εάν τυχόν υπάρξει κρούσμα, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί και να μην συνεχίσει να πηγαίνει στην εργασία του. Επίσης, οι στενές επαφές του κρούσματος θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν, ενώ αν υπάρξει διαθεσιμότητα να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι», ανέφερε ο κ. Παρασκευής και συμπλήρωσε: «Απ΄όσο γνωρίζω έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα σχολεία. Ευελπιστούμε ότι η διαθεσιμότητα συστάσεων στα σχολεία είναι θέμα ημερών» επεσήμανε ακόμη o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, κληθείς να σχολιάσει την πανδημία του κορονοϊού.

Κρούσμα κορονοϊου σε εκπαιδευτικό στην Καλλιθέα

Ήδη πριν από το άνοιγμα των σχολείων εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε δάσκαλο δημοτικού στην Καλλιθέα αλλά και σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο εκπαιδευτικοί.

Όσον αφορά την υπόθεση με το κρούσμα κορονοϊού, στην Καλλιθέα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο εκπαιδευτικός εμφανίστηκε στο σχολείο ως όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου με σκοπό να προετοιμάσει την τάξη του και να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των διδασκόντων για την οργάνωση του εκπαιδευτικού έτους. Όμως, την επόμενη μέρα ενημέρωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό (είχε υποβληθεί προληπτικά σε τεστ), καθώς η σύζυγός του είχε συμπτώματα του κορονοϊού και βρέθηκε θετική.

Η διευθύντρια του σχολείου επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Μάλιστα έγινε απολύμανση στο σχολείο, ωστόσο οι δάσκαλοι θα έπρεπε να έρχονται κανονικά στο σχολείο και να συνεχίσουν την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, επειδή δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος για να αποφασίσει εάν θα κλείσει το σχολείο ή όχι. Παράλληλα, οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου στην Καλλιθέα δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικά τεστ, καθώς θα εξεταστούν τη Δευτέρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες όταν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε σχολικό περιβάλλον δεν έχουν έρθει ακόμη στα σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καρναβός, ανέφερε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το κλείσιμο του σχολείου – επειδή πρόκειται για πανδημία – και θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές διευθύνσεις. Ακόμη, όπως επεσήμανε, υπέβαλε σχετικό ερώτημα χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση. Έτσι το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να έχει την αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων.

Kαταγγελία για ιδιωτικό σχολείο

Λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, η Ομοσπονδία Ιδωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, καταγγέλλει ότι μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας συνεχίζει να λειτουργεί, μολονότι έχουν βρεθεί δύο κρούσματα κορονοϊού σε καθηγητές.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ αναφέρει:

«Ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό ήρθε σε γνώση της Ομοσπονδίας μας. Δύο συνάδελφοι που υπηρετούν σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας βρέθηκαν θετικοί σε τεστ κορονοϊού, ωστόσο με κατάπληξη μάθαμε ότι το εκπαιδευτήριο δεν έχει ενημερώσει ούτε τους αρμόδιους στο Υπουργείο Παιδείας ούτε τους συναδέλφους μας. Αντιθέτως παραμένει ανοιχτό, συνεχίζει τις προετοιμασίες του για τη νέα σχολική χρονιά με τους ανυποψίαστους εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν καθημερινά στο χώρο, δέχεται γονείς και μαθητές κ.λπ.

Είναι αυτονόητο ότι, βάσει των οδηγιών που ισχύουν, το σχολείο θα έπρεπε να κλείσει άμεσα και να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση που προβλέπεται σε περιπτώσεις διαπίστωσης κρούσματος. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι του σχολείου επιδεικνύουν τραγική ανευθυνότητα, αδιαφορώντας για την κοινωνική τους ευθύνη και την πιθανότητα το σχολείο να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα για μαθητές, γονείς και εργαζόμενους.

Αναρωτιόμαστε εύλογα. Τα περίφημα «δωρεάν τεστ κορονοϊού για τους εκπαιδευτικούς» έγιναν για την ασφάλεια του προσωπικού και των παιδιών ή ήταν απλώς μια επικοινωνιακή φούσκα; Θα επιτρέψει η συντεταγμένη πολιτεία κάποιο ή κάποια ιδιωτικά σχολεία, όσο ισχυρά και αν είναι, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων;»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις