Ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας υποστήριξε οι μήνες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και η εποχική γρίπη που χτυπά τη χώρα το χειμώνα δημιουργούν μια σύνθετη κατάσταση που πρέπει οι πολίτες αλλά και το ιατρικό προσωπικό να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το γεγονός ότι και η γρίπη και ο κορονοϊός έχουν σχεδόν ίδια συμπτώματα, θα κάνει τους ειδικούς να υποβάλλουν σε ένα τεστ τους ασθενείς με το οποίο θα μπορεί να αποκαλυφθεί από τι ακριβώς πάσχουν.Με τον τρόπο αυτό θα απομονώνονται όσοι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό , για να μπορεί να εμποδιστεί η διασπορά του ιού.

Μέσα Οκτωβρίου θα ξέρουμε εάν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό

Ο Νικόλαος Σύψας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, υποστήριξε ότι ακόμη δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα για το εμβόλιο και θα μπορούμε να γνωρίζουμε εάν είναι αποτελεσματικό στα μέσα Οκτωβρίου. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας καθώς όπως είπε δεν έχουμε μια επιθετική αύξηση και ότι τα μέτρα που πήρε η πολιτεία στις αρχές Αυγούστου έχουν αποδώσει.

Μαγιορκίνης: Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες στην Αττική

Έντονη είναι η ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική με την επιστροφή από τις διακοπές των τελευταίων εκδρομέων αλλά και των μαθητών. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ εξήγησε: «Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας, Δημήτρη Παρασκευή, ο οποίος έκανε λόγο για 3ο, 4ο ακόμα και 5ο κύμα κορονοϊού μέσα στον χειμώνα: «Αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε πως «οι νέοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».

Έσπευσε να σημειώσει πως μέχρι στιγμής «έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.».