Μόλις λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα των σχολείων, κατεπείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προβλέπει ελέγχους σε όλους τους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων, που θα πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι των Περιφερειών. Το πρώτο κουδούνι χτυπά επισήμως τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου για περίπου 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε συνολικά 13.000 σχολικές μονάδες. Ειδικότερα, με την εγκύκλιο ζητείται να γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

«Κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υγείας «με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας». Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Χώροι εστίασης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας.

Έλεγχοι όμως θα πρέπει να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Τα μέτρα

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας γίνεται εκτενής αναφορά για το τι θα πρέπει να ελέγχουν οι αρμόδιοι. Ειδικότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης COVID-19 σε σχέση με την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων είναι:

  • Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά διαλείμματα διαγράμμιση σε χώρους σίτισης – κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων)
  • Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
  • Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα
  • Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.
  • Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθείται η εγκύκλιος «Λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».
  • Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων
  • Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.
  • Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.

Εκπαιδευτικοί θετικοί στον ιό

Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε εκπαιδευτικός σε σχολείο στην Αγία Παρασκευή, όπως αποκάλυψε στο Open TV, ο δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Ζορμπάς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η εκπαιδευτικός έκανε το τεστ πριν από δύο ημέρες, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στους συναδέλφους της να αποχωρήσουν από το σχολείο. Όπως είπε, έχει γίνει ήδη απολύμανση στο σχολείο, καθώς τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υποδεχθεί τους μαθητές.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες Αρχές καθώς ένας εκπαιδευτικός και μια καθαρίστρια βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο 30ο Δημοτικό σχολείο και στο 16ο Γυμνάσιο Περιστερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα θετικά τεστ ο Δήμος Περιστερίου προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου ενημερώνοντας τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας.

Εξάλλου, στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, κατήγγειλε ότι μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας συνεχίζει να λειτουργεί, μολονότι βρέθηκαν δύο κρούσματα κορονοϊού σε καθηγητές. (διαβάστε αναλυτικά)

Καταγγελίες για ΕΟΔΥ και μάσκες

Σε σοβαρή καταγγελία για τον ΕΟΔΥ προχώρησε ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής. Όπως είπε στο Open Tv, παρά τον εντοπισμό κρούσματος σε εκπαιδευτικό, ο ΕΟΔΥ δεν έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση, καθώς αρνείται να επισκεφτεί το σχολείο με το πρόσχημα ότι «πρόκειται για μικρή δομή». Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Ζορμπάς, ο ΕΟΔΥ δεν έχει προχωρήσει σε τεστ στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Καλώ τον ΕΟΔΥ να κάνει τα απαραίτητα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής. Εξάλλου, αποκάλυψε ότι τρεις μόλις ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει στα χέρια του ούτε μία, από τις 19.000 μάσκες που αναμένει ο Δήμος του για τα σχολεία της περιοχής. «Δεν έχουμε ενημέρωση για παραλαβή μέσα στο Σαββατοκύριακο» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θ. Κικίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι μάσκες δεν έχουν φτάσει ακόμη στα σχολεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν τελειώσει τις απαραίτητες προετοιμασίες και είναι έτοιμοι για να ανοίξουν τα σχολεία. Το πρόβλημα που παραμένει, όπως είπε και στους άλλους δήμους, είναι η παράδοση των μασκών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις