Άνοιγμα σχολείων: Γεμάτη απρόοπτα, αντιδράσεις και ευτράπελα ήταν η πρώτη μέρα για τους μαθητές στα σχολεία, με τους αρνητές μάσκας να ζητούν επίμονα να αποσυρθεί το μέτρο. Ορισμένοι μάλιστα, ήταν τόσο οξύθυμοι που τα έβαλαν φραστικά με καθηγητές και διευθυντές, ενώ σοκ προκάλεσε το πρωτοφανές περιστατικό στην Κρήτη με γονέα να πλακώνει στο ξύλο τον καθηγητή του παιδιού του!

Το περιστατικό συνέβη στο στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν ένας μαθητής επιχείρησε να εισέλθει στο σχολείο μαζί με τον πατέρα του χωρίς να φοράει μάσκα. Ο καθηγητής που βρισκόταν στην είσοδο του σχολείου αρνήθηκε την είσοδο στον γονέα και το παιδί και απαίτησε από τον πατέρα να φορέσει στο παιδί του μάσκα. Τότε ο εξαγριωμένος πατέρας άρχισε να γρονθοκοπεί τον καθηγητή με μένος, με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να μεταφερθεί με τραύματα στο νοσοκομείο!

 

Επίσημη ανακοίνωση για το αποτρόπαιο περιστατικό, εξέδωσε και ο Ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείο:

«Ο Σύλλογος διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου σήμερα 14/09/2020 καταγγέλει και καταδικάζει την αναίτια και βίαιη σωματική και λεκτική επίθεση γονέα εναντίον συναδέλφου του σχολείου μας, η οποία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο κατά την προσέλευση των μαθητών για τον αγιασμό. Συνεπεία του άνωθεν συμβάντος, ο συνάδελφος μετέβη στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Το γεγονός συνέβη λόγω της άρνησης του γονέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας δε θα ανεχθεί τέτοιες βίαιες συμπεριφορές και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τα μέλη του με κάθε νόμιμο και δίκαιο μέσο».

«Φτιάξτε τμήματα για μαθητές χωρίς μάσκες» διεκδικούν οι γονείς που διαφωνούν με το μέτρο

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας με τους νεκρούς, τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά, μεγάλη ανησυχία προξενεί το φαινόμενο των αρνητών των μέτρων προστασίας με αιχμή τους γονείς που δεν επιθυμούν να φορούν τα παιδιά τους μάσκες μέσα στα σχολεία.

Οι αντιδράσεις φαίνεται να λαμβάνουν πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς γονείς σε πολλές περιοχές της χώρας απειλούν με αγωγές και μηνύσεις τους εκπαιδευτικούς. Στέλνουν, μάλιστα, μέχρι και υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες ξεκαθαρίζουν ότι το παιδί τους δεν θα βάλει μάσκα, ενώ ζητούν και το απίστευτο: Τη δημιουργία ειδικών τάξεων… «αντιφρονούντων» μαθητών που δεν θα φορούν μάσκα.

Το MEGA παρουσίασε επιστολές που κοινοποιήθηκαν τόσο σε σχολεία του Ηρακλείου όσο και στο γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αποστολείς γονείς που διαμαρτύρονται. Συγκεκριμέναμία μητέρα ζητά το παιδί της να μη φορέσει μάσκα διαφορετικά απειλεί ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη: «Δεν επιθυμούμε ως γονείς να αναζητήσουμε ποινικές ή αστικές ευθύνες από εκπαιδευτικούς, αλλά αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το πράξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο», αναφέρει.

Στο ίδιο σχολείο έφτασε και υπεύθυνη δήλωση μητέρας, η οποία γνωστοποιεί ότι το παιδί της δεν θα φορέσει μάσκα και αποκαλεί τη χρήση της κακοποιητική ενέργεια: «Το ανήλικο τέκνο μου δεν επιθυμεί να φορά υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα, ως απαραίτητη προϋπόθεση φοίτησής στο σχολείο σας. Η πολύωρη χρήση της του προκαλεί έντονη σωματική δυσφορία, δύσπνοια, ψυχικό άλγος και στρες… Τέτοιου τύπου κακοποιητικές πρακτικές εντός σχολείου, ή άλλου τύπου τιμωρίες προς ανηλίκους δεν θα είναι ανεκτές» επισημαίνεται στην επιστολή.

Και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου, παρακαλώ να τοποθετήσετε το παιδί μου σε τμήμα χωρίς μάσκα, καθώς σέβομαι τις επιλογές των άλλων γονέων. Σε κάθε περίπτωση, είστε υποχρεωμένοι να παρέχετε στον κάθε μαθητή πλήρες και ποιοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, χωρίς στιγματισμό, διακρίσεις έναντι κανενός παιδιού ή γονέα και κηδεμόνα».

Οι γονείς ζητούν, μάλιστα, εγγράφως απάντηση από τη διεύθυνση του σχολείου, τονίζοντας: «Σε περίπτωση που σκοπεύετε να αποκλείσετε τη φοίτηση του παιδιού μας στο δημόσιο σχολείο, εμποδίζοντάς του την πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια παιδεία με δική σας ευθύνη, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γραπτώς, ώστε να προβούμε στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων αυτού».

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, λέγοντας: «Εμείς θα κάνουμε τον πορτιέρη; Θα έρθουμε σε σύγκρουση με τους γονείς. Δεν μας έχει πει κανένας τι θα κάνουμε»!