Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα social media οι μάσκες που μοιράστηκαν στα παιδιά σε διάφορα σχολεία της  χώρας. Γονείς κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μάσκες τεραστίων διαστάσεων, που καλύπτουν μύτη, στόμα και μάτια.

Την ώρα που οι περισσότεροι προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους τη σωστή χρήση της, παραδόθηκαν μάσκες τεραστίων διαστάσεων, πολλές από τις οποίες δεν είναι κατάλληλες ούτε για ενήλικες. Τα «παρατράγουδα» δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το παγουράκι που δόθηκε στους μαθητές δημοτικού, δέχεται μόλις 375 ml, δηλαδή ούτε όσο ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού που μπορεί να βρει κανείς σε ένα περίπτερο.

Για αυτές τις «καλυπτικές»μάσκες δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 6,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα αυτή δόθηκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για να αγοράσει και να προμηθεύσει με μάσκες τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα χρήματα όπως δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφορούν δεν έπιασαν τόπο και τα αποτελέσματα δεν ήταν ντροπιαστικά.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η μάσκα που αγόρασε ένας γονέας στο παιδί του (η μικρή με τα σχέδια) και οι άλλες δύο είναι αυτές που έδωσαν στο σχολείο στο παιδί του. Η διαφορά είναι εμφανής.

Μάσκες για… γίγαντες

Τρολ στο Twitter δίχως έλεος

27.000 μάσκες ακατάλληλες

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη αστοχία που γίνεται με τις μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία. Πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη στάλθηκαν 27.000 μάσκες που κρίθηκαν ακατάλληλες. 

«Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο ίδιος σημείωσε πως προκύπτουν ευθύνες και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν. Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης όπου ο κ. Κυρίζογλου είναι δήμαρχος, έχει ήδη προμηθευτεί 7.200 μάσκες, οι οποίες στοίχισαν περίπου 10.000 ευρώ.

«Εμείς πληρώσαμε τις μάσκες, με χρήματα του Δήμου, για να μην εκτεθούμε στα μάτια γονέων και μαθητών», πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου. Πρόσθεσε, τέλος, ακόμη ότι “η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει τις μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Αστοχίες χωρίς τέλος με τις μάσκες

Προβληματισμό μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για 410.000 τεμάχια, που έγινε από την ΚΕΔΕ, σε συνθήκες πίεσης, κρίθηκε άγονος. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που διενήργησε τον προσυμβατικό έλεγχο, έκρινε ότι, επειδή τρεις προμηθευτές δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις με την ΚΕΔΕ. Άρα προέκυψε ένα «κενό» στην προμήθεια, που αντιστοιχούσε σε 436.329 μάσκες. Μολονότι στη συνέχεια η Επιτροπή Διαγωνισμού της ΚΕΔΕ επέλεξε τον πρώτο επιλαχόντα ανάδοχο, το κενό στην προμήθεια παραμένει μεγάλο καθώς απομένει να αγοραστούν 410.000 μάσκες.

Νέος διαγωνισμός

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συγκάλεσε εκτάκτως διά περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. του αυτοδιοικητικού οργάνου, προκειμένου να επικυρωθεί ως εν μέρει άγονος ο διαγωνισμός για τις 410.000 μάσκες και ακολούθως να γίνει νέα προκήρυξη διαγωνισμού. Έτσι, λοιπόν, οι προμηθευτές καλούνται να καταθέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες προσφορές για 90.000 μάσκες διαστάσεων 10 επί 18 εκατοστών, όπως και για 320.000 μάσκες διαστάσεων 12 επί 22 εκατοστών.

Παραλαβή και διανομή μασκών από το δήμο Γλυφάδας

Ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε, μάλιστα, τους δήμους όλης της χώρας και τη σχολική κοινότητα να συνδράμουν «προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία». Ανέφερε στη δήλωσή του: «Από την 24η Αυγούστου ξεκίνησε μία μάχη με τον χρόνο από τους 20 αναδόχους του έργου, προκειμένου να γίνει προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Με δεδομένη τη δυναμικότητα της παραγωγής αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά τους, ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή 11.9 αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής» είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις