Μέγα σφάλμα εντόπισε ο καθηγητής στην Ελληνική διπλωματία, αυτό της χρήσης του όρου “θαλάσσια ζώνη”. Αυτό γιατί με τον όρο “θαλάσσια ζώνη” εννοούμε εκτός από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, και την αιγιαλίτιδα ζώνη αλλά και η συνορεύουσα ζώνη (πχ Καστελλόριζ0) τα οποία είναι κυριαρζικά δικαιώματα μονομερώς ασκούμενα και δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης  Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του MEGA και ανέλυσε διεξοδικά την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η Ελληνική διπλωματία ανάμεσα στην επιλογή του διαλόγου και την συνεχιζόμενη και μη αποκλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα. Την ελληνοτουρκική επικαιρότητα και τον διαφαινόμενο διάλογο που θα εκκινήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σχολίασαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης και ο υποναύαρχος ε.α., Νίκος Σπανός.

Για το θέμα των κυρώσεων που αναμένεται να συζητηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου πρότεινε να είναι πολύ αυστηρές που να “δαγκώνουν” και να τεθούν στην διαδικασία ενός αυτόματου μηχανισμού “που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από καταγγελία από Ελλάδα, Κύπρο και ένα τρίτο Κράτος  της Ευρωπαϊκή Ένωσης προκαλώντας νέα σύνοδο κορυφής με ένα και μόνο ζήτημα, την απόφαση για την επιβολή τους”

Προειδοποίησε την Ελληνική Κυβέρνηση, η ατζέντα του διαλόγου να είναι σαφής, δηλαδή “προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ” και μόνον, αλλιώς παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, που θέλει να επιβάλλει τις παράνομες απαιτήσεις της μέσω της διπλωματίας. Επίσης σε έναν τέτοιο διάλογο πρέπει η Ελλάδα πρώτα να έχει κλείσει τους κόλπους, να έχει χαράξει τις γραμμές βάσεως επεκτείνοντας τα 12 ναυτικά μίλια παντού και στην συνορεύουσα ζώνη

Κωνσταντίνος Ζιάζιας: “Η Τουρκία δεν αποχωρεί ή αποκλιμακώνει και ζητά διάλογο για όλα χωρίς όρους”

Εξασθενημένο είναι το πολεμικό κλίμα στον τουρκικό τύπο, όμως συνεχίζεται το παιχνίδι της διπλωματίας με έντονο παρασκήνιο. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία είναι σε εξέλιξη και όλα δείχνουν πως τα πράγματα οδεύουν προς τον 61ο κύκλο των διερευνητικών. Ο τουρκικός τύπος έχει ρίξει τους τόνους και γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση, ωστόσο το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» με νέα Navtex ανανεώνει την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Το βράδυ της Παρασκευής (19/9) εκδόθηκαν δύο ακόμα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Λέσβου και Χίου. Το ερώτημα είναι πώς θα πάμε μέχρι την Πέμπτη που είναι η σύνοδος Κορυφής που θα ασχοληθεί με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υποστήριξε ο κ. Λάβδας και ακόμα και αν υπάρξουν κυρώσεις, ποιες θα είναι οι συνομιλίες. Το περιεχόμενο της ατζέντας των συνομιλιών και το ζήτημα της Κύπρου, η οποία δέχεται σκληρή πίεση από την Τουρκία για να εγκαταλείψει την πρόθεσή της για βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, είναι δύο στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη του καθηγητή οδηγούν σε αδιέξοδο και όχι σε έναρξη ουσιαστικών και βιώσιμων συζητήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Ζιάζιας, υποστήριξε πως η Τουρκία όχι μόνο δε δήλωσε ότι αποχωρεί ή αποκλιμακώνει, αλλά ανακοίνωσε ότι έστειλε το ερευνητικό σκάφος για συντήρηση  και ζήτησε διάλογο για όλα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης εξέδωσε άμεσα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημείωσε πως συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις πειρατικές ενέργειες με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και με ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς η χώρα μας  αυτό να το θεωρεί πρόκληση για τον ελληνισμό της Κύπρου.