Σε «κόκκινο» συναγερμό είναι το Άγιον Όρος, μετά τον εντοπισμό πολλών κρουσμάτων κορονοϊού. Μόνο σε μια Μονή, στη Μονή του Αγίου Παύλου, τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αμέσως, η Μονή τέθηκε σε καραντίνα.

Ένας μοναχός, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε για νοσηλεία έκτος Άθω, καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος καθώς έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα και σε μια άλλη Μονή (Χιλανδαρίου), όπως και ένα σε σκήτη (Λακοσκήτη). Με την παρούσα κατάσταση, εκφράζονται φόβοι ευρείας διασποράς του ιού στην αθωνική πολιτεία.

Μονή Αγίου Παύλου

Αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι η Ιερά Κοινότητα έκλεισε για ένα διάστημα τις πύλες του Αγίου Όρους για τους προσκυνητές, στη συνέχεια τα μέτρα χαλάρωσαν. Πλέον οι Μονές δέχονται ελάχιστους έξωθεν επισκέπτες, με μονό έλεγχο τη θερμομέτρηση τους, όπως και στους μοναχούς που μπαινοβγαίνουν στον Άθω, στα λιμάνια επιβίβασης, στην Ουρανούπολη και την Ιερισσό. Μάσκα στο Άγιον Όρος υποχρεούνται να φοράνε οι κοσμικοί εργαζόμενοι σε κρατικές υπηρεσίες ενώ σχεδόν κανένας μοναχός δεν τηρεί το μέτρο, πολύ περισσότερο στις θρησκευτικές συνάξεις και τελετές, όπου εκ των πραγμάτων συνωστίζονται πολλοί εξ αυτών.

Η κατάσταση έχει θορυβήσει την Ιερά Κοινότητα που συνέρχεται στις Καρυές ενώ δεν αποκλείεται η επιβολή αυστηρών μέτρων από πλευράς πολιτείας, δικαίωμα που απορρέει από τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη, δεδομένου ότι το ζήτημα άπτεται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Άγιον Όρος

Το Άγιον Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει τις είκοσι Ιερές Μονές, τα εξαρτήματά τους και διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες. Ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία». Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ιερά Μονή Χιλανδαρίου

Το αυτόνομο καθεστώς του Αγίου Όρους αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς πριν την αναγνώριση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στη Χαλκιδική, με τη Συνθήκη του Βερολίνου του 1878. Αυτή η συνθήκη προέβλεπε ότι “οι μοναχοί του Αγίου Όρους, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, διατηρούν τις κτήσεις και τα πρότερα πλεονεκτήματά τους και χωρίς καμία εξαίρεση απολαύουν απόλυτη ισότητα δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων”. Στα τέλη του 19ου αιώνα, βάσει εγγράφου εβρισκόμενου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με τίτλο Κατάστασιν των Μονών του Αγίου Όρους ο συνολικός αριθμός των μοναχών ανερχόταν σε 4.046 και διέμεναν 1465 λαϊκοί.

Το Άγιον Όρος απελευθερώθηκε από το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου 1912 κατέπλευσαν και αγκυροβόλησαν στον όρμο της Δάφνης η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου, το Θωρηκτό «Αβέρωφ», με το αντιτορπιλικό «Θύελλα» και τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκατοντάδων καμπανών των Ιερών Μονών που αντελήφθησαν την προσόρμιση του ελληνικού στόλου. Αποβιβάσθηκε άγημα, ο επικεφαλής του οποίου αξιωματικός «εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων», επικύρωσε την αποβατική ενέργεια χαρακτηρίζοντας τον καϊμακάμη, τους υπαλλήλους και την εκεί μικρή οθωμανική δύναμη ως αιχμαλώτους πολέμου “άνευ πολεμικής τινός ενέργειας”, οπότε και υψώθηκε η Ελληνική Σημαία.

Την επόμενη ημέρα, στις 3 Νοεμβρίου, συνήλθαν σε συνεδρίαση οι αντιπρόσωποι όλων των Μονών, πλην της Ρωσικής, και υπεγράφη στον κώδικα των πρακτικών της συνεδρίας πράξη, με την οποία διαπιστωνόταν η κατάλυση των οθωμανικών αρχών. Η επίσημη δε πράξη έγινε στις 5 Νοεμβρίου 1912. Εκείνη την περίοδο εννέα με δέκα χιλιάδες μοναχών κατοικούσαν εκεί.

Το ελληνικό κράτος κύρωσε με το Ν.Δ. 10/16 Σεπτεμβρίου 1926 τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος άρχισε να ισχύει το 1927 μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος, οπότε και για πρώτη φορά επισημοποιήθηκε η συνταγματική προστασία του καθεστώτος αυτοδιοίκησης του Αγίου Όρους.