Στην πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική αναφέρθηκαν και σήμερα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής κύριοι Σύψας και Γώγος εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα εν όψει και της έλευσης του χειμώνα.

«Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Αναφερόμενος στα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε, δε, ότι μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε.

Η επιστροφή των SMS

Ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε την άποψη πως μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιστρέψουν και τα SMS στο 13033.  «Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη» σημείωσε.

Τέλος , είπε ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Γώγος: τις επόμενες δέκα μέρες θα κριθεί το lockdown

Για το θέμα μίλησε το πρωί στον Ant1 ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής

Φυσικά αν τα μέτρα δεν αποδώσουν το επόμενο 7ήμερο – 10ήμερο, θα βγουν στο τραπέζι τα υπόλοιπα ποιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η προσπάθεια θα είναι όχι για οριζόντιο αλλά για περιορισμένα, τοπικά lockdown, σε δομές και περιοχές όπως στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης. Βασική παράμετρος στους κοινόχρηστους χώρους είναι η ευρεία χρήση αντισηπτικών αλλά και τα συχνότερα δρομολόγια. Επίσης τόνισε ότι τα μέσα θα αποφορτιστούν και από την τηλεργασία.

Η λήψη πιο αυστηρών μέτρων θα σημάνει και μεγαλύτερη δυσκολία στην εφαρμογή τους, δηλαδή μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο.

Για την Αττική ο καθηγητής τόνισε ότι βρίσκεται στο πορτοκαλί όπου απαιτείται γενικευμένη χρήση μάσκας. Πρόσθεσε ότι αν οι δείκτες μπουν στο κόκκινο θα έχουμε lockdown αλλά η ουσία είναι ότι πρέπει να μπούμε σε φάση προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Δεν μπορούμε συνεχώς να κάνουμε lockdown.

Μια βόλτα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ στην Αττική μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε. Ζούμε με την αγωνία πως θα νοσηλεύουμε τους ανθρώπους σε περίοδο έξαρσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις