Εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων και των Αρχών για την κατάσταση στην Αττική, όπου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφηκαν τα 210 από τα 346 νένα κρούσματα κορονοϊού. Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για την επιβολή lockdown,  με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι αυτό θα είναι η ύστατη λύση. Όλα θα κριθούν τις επόμενες 10 ημέρες, οπότε θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, κι ενώ οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πλησιάζουν στα όρια τους, καθώς έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με το Mega, στο «τραπέζι» των ειδικών, υπάρχουν διάφορα σενάρια. Το ένα είναι να τεθεί σε εφαρμογή το λεγόμενο «μοντέλο της Μαδρίτης», το οποίο προβλέπει περιορισμό των μετακινήσεων από και προς επιβαρυμένες περιοχές, και καθολική χρήση μάσκας παντού. Ένα άλλο σενάριο, ο οποίο προς το παρόν δεν προκρίνεται, προβλέπει επιβολή lockdown 15 ημερών στο λεκανοπέδιο. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, είναι εάν συνεχιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων να πάμε σε ένα μοντέλο το οποίο περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα: μάσκες παντού, sms για όλους και περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Τι είπε ο Χαρδαλιάς για τα τοπικά lockdown σε δήμους της Αθήνας

Πιο αναλυτικά, ο  Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ερωτήθηκε για τις συζητήσεις περί lockdown, και αν πρόκειται να εφαρμοστούν ειδικά lockdown σε δήμους, σε γειτονιές. Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν και διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία λογική και καμία δυνατότητα εφαρμογής, είναι ουτοπικό, είναι εξωπραγματικό», ενώ προσέθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας για το δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το δήμαρχο και τις υπηρεσίες του, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Όπως είπε, «υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις απόψεις και των επιδημιολόγων, άλλωστε τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δική τους συμβολή, τις προτάσεις τους, τις αξιολογήσεις τους, τις αναλύσεις τους. Εμείς καθημερινά παίρνουμε υπ’ όψιν μας συγκεκριμένα κριτήρια, κριτήρια που αφορούν στα στοιχεία που αναλύουν οι επιδημιολόγοι και στα στοιχεία τα οποία έχουμε σε σχέση με τις αναλύσεις του EVA και τις αναλύσεις που έχουμε σε επίπεδο ιχνηλατήσεων. Παράλληλα επανέλαβε ότι έχουν ξεκινήσει κάποια μέτρα που θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα αποδώσουν ή όχι».


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, πρόσθεσε πως «αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο που αποτελεί τον βασικό μας κανόνα από την πρώτη μέρα της πανδημίας δεν χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα, αν όλοι μας φοράμε τη μάσκα, αν όλοι μας κρατήσουμε τις αποστάσεις, αν όλοι μας είμαστε προσεκτικοί στα θέματα υγιεινής είναι η καλύτερη απάντηση, το καλύτερο lockdown απέναντι στον ιό. Είναι η άμυνα απέναντι στον ιό». «Όλα λειτουργούν κλιμακωτά. Έχουμε εργαλεία να μπορέσουμε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε έξαρση ή επέκταση του ιού, του ιικού φορτίου σε οποιεσδήποτε περιοχές, και από κει και πέρα το lockdown είναι η τελευταία λύση για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι το οποίο μπορεί να μην αποδίδει», συμπλήρωσε.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις επιμέρους πολιτικές, τις επιμέρους δράσεις που έχουν λάβει σε πιο υπερτοπικό επίπεδο, σε επίπεδο δήμων σε συνεργασία με τους δημάρχους και σε επίπεδο ελέγχων που γίνονται στις περιοχές ώστε να είναι σίγουροι ότι τηρούνται τα μέτρα.

Μαγιορκίνης: Ύστατο μέτρο το lockdown

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επίδραση των νέων μέτρων θα εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την Αττική και ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και χθες, η επίδραση τους αναμένεται να εκτιμηθεί τις επόμενες δέκα ημέρες, καταρχήν από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ υπενθύμισε ότι το πρώτο κύμα είχε ραγδαία εξάπλωση οπότε το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης . Σήμερα όπως είπε, έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μέσα στο καλοκαίρι που είχαν απόδοση και «θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο». Ο κ. Μαγιορκίνης, κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.


«Υπάρχει η λογική της αποφυγής των όποιων οριζόντιων μέτρων και εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων ανάλογα με το προφίλ που παρουσιάζει η επιδημία με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μεγάλο ρόλο παίζει η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας συγχρόνως την αναμενόμενη απόδοση τους στον περιορισμό της επιδημίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Ο καθηγητής επικαλέστηκε την Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Φάουτσι που είπε ότι οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία. Υπάρχουν προτεραιοποιήσεις που λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται.

Στα όρια τους οι ΜΕΘ 

Στα όριά τους βρίσκονται οι αντοχές των γιατρών και νοσηλευτών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, οι οποίοι γνωστοποίησαν ότι το νοσοκομείο πλέον αδυνατεί να δεχθεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου της Νίκαιας «δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της Πτέρυγας Covid-19 υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε δεκτή.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε «έχουμε δεσμευμένες 165 κλίνες και έχουμε αυξήσει τα νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα. Επίσης η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, διαμηνύει πως το νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς θετικούς στο ιό, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον κλίνες και προσωπικό.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Γενικού Κρατικού Νίκαιας:

«Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας Υγείας όπως και των αυξημένων αναγκών νοσηλείας λόγω της πανδημίας Covid-19, προχώρησε σε αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα.

Συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου.

Η κλινική ασθενών Covid-19 θα ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως είχε προγραμματιστεί, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος αλλά και της καλύτερης περίθαλψης των ασθενών.

Το Νοσοκομείο της Νίκαιας θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς COVID-19 ως οφείλει, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ορίζουν τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η παραίτηση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή και θα συνεχίσει να προΐσταται του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου μας».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οι ανακοινώσεις των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας για τη διακοπή νοσηλείας κρουσμάτων κορωνοϊού προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός  αναφέρει ότι το αφήγημα των χιλιάδων προσλήψεων και της θωράκισης του ΕΣΥ καταρρέει και οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης εξαντλούνται. Κατηγορεί, ακόμη, την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη πολιτική και εμμονική με στόχο να μην δυσαρεστηθούν οι κλινικάρχες.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική

Την ίδια ώρα καμπανάκι για τις αντοχές του συστήματος υγείας χτυπά και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τις κενές ΜΕΘ που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο της Αττικής.

Θριάσιο

  • 8 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με κορονοϊό.
  • Γεμάτη

Αττικόν

  •  8 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
  •  3 κλίνες κενές

Ευαγγελισμός

  • 30 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ
  • Σήμερα άνοιξε νέα ΜΕΘ η μονάδα εμφραγμάτων. Η μονάδα εμφραγμάτων μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα

Σωτηρία

  • 23 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
  • 5 κλίνες κενές

Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση, από αύριο, Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι προσθέτει 40 νέες κλίνες στην Αττική και την Χαλκίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.