Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Αττική, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκαν 346 κρούσματα εκ των οποίων τα 210 στο λεκανοπέδιο. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 ανέφερε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή παραμένει στο «πορτοκαλί» και οι επόμενες 7 με 10 μέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν η Αττική φτάσει στο «κόκκινο», το επόμενο βήμα είναι το lockdown».

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική και ανέφερε πως αν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα «ακόμα και αύριο». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία προοιωνίζονται θύελλα». Ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών και τα μέτρα, ακόμη κι αν για λίγο πρέπει να θυσιάσουν κάποιες προσωπικές ελευθερίες τους και σημείωσε πως το αν θα αποδώσουν τα μέτρα θα κριθεί τις επόμενες 7 με 10 μέρες. Ωστόσο, αν σημειωθεί έξαρση νωρίτερα, τα νέα μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.

«Ακόμη και αύριο, αν δούμε μία πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, είναι η ώρα να λάβουμε καινούρια μέτρα. Κάθε μέρα μπορεί να είναι μία μέρα που πρέπει να λάβουμε αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας. Έκανε έκκληση στους πολίτες να κρατούν αποστάσεις, να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους και να αποφεύγουν τους συνωστισμούς.

«Όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι στη Αττική είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία είναι άσχημα, όχι μόνο όσον αφορά τα κρούσματα, αλλά και στις διασωληνώσεις, τις εισαγωγές, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ… Όλα αυτά προοιωνίζονται μία θύελλα», σημείωσε. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός lockdown και στο πως αυτό θα μπορούσε να γίνει: «Δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι οριζόντιο ή αν είναι τεχνικά δυνατό να γίνει απομόνωση ενός δήμου στην Αττική» είπε.

Πρόσθεσε ότι το κέντρο είναι «το μεγάλο μας πρόβλημα» γιατί «είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν γίνει τοπικό lockdown συζητείται με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε πως αν δεν μπορεί να γίνει, τότε το ενδεχόμενο lockdown θα γίνει οριζόντια, σε όλη την Αττική. «Δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Αν αποδώσουν τα μέτρα, δεν θα υπάρξει lockdown» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις