Χωρίς να αφήσει πίσω του σημάδια φαίνεται πως «πέρασε» ο σεισμός στη Λευκάδα που ταρακούνησε δυνατά όλο το νησί για λίγα δευτερόλεπτα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος του νησιού, Χαράλαμπος Καλός, «ο σεισμός, παρότι ήταν μικρής διάρκειας, ήταν αρκετά αισθητός, ενώ μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δυτικές ακτές του νησιού, που πρόσφατα επλήγησαν από τη θεομηνία που προκάλεσε με το πέρασμά του ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός».

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε περίπου δέκα λεπτά μετά τις 8:00, το επίκεντρό του ήταν 14 χλμ ΝΔ της Λευκάδας και το εστιακό βάθος του ήταν 15 χλμ.

Ο φονικός σεισμός του 2015

Ο σεισμός της Λευκάδας με μέγεθος 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015, 09:10:07 τοπική ώρα, και προκάλεσε δύο θανάτους, τραυματισμούς και πολλές ζημιές στη νότια Λευκάδα, λόγω του μικρού εστιακού βάθους που ήταν 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας, ανάμεσα στα χωριά Αθάνι και Δράγανο. Η διάρκεια του σεισμού ήταν 20 δευτερόλεπτα.

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δύο μετασεισμικές δονήσεις με μέγεθος 5,1 βαθμών και 4,8 βαθμών και πάνω από 1.000 μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης έντασης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και στην Αττική, ακόμη και στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με μέτρηση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν ισχυρότερη, συγκεκριμένα 6,8 βαθμοί. Ωστόσο αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο την καταμέτρησε στους 6,5 βαθμούς.

Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα στο χωριό Βασιλική, όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε στον τοίχο του σπιτιού της, και μία ακόμη γυναίκα από το Αθάνι, όταν κατέρρευσε και την καταπλάκωσε μία μάντρα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν σε χωριά στα νότια του νησιού. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην παραλία των Εγκρεμνών. Εξαιτίας του σεισμού η Λευκάδα μετακινήθηκε κατά 36 εκατοστά προς το νότο.

Η θάλασσα «κατάπιε» την πανέμορφη παραλία των Εγκρεμνών στην Λευκάδα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα Mylefkada.

Η παραλία βρισκόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και, παρόλο που η πρόσβαση σε αυτή ήταν δύσκολη, αποτελούσε μία από τις δημοφιλέστερες Ιόνιες ακτές, με πλήθος τουριστών να την επισκέπτονται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις