Ένα νέο lockdown τουλάχιστον στην Αττική φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών, καθώς τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο καθημερινά πλησιάζουν τα 200. Το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας ξυπνά μνήμες Μαρτίου, τότε που όλη η Ελλάδα έμεινε σπίτι και οι Έλληνες βίωσαν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Ωστόσο, οι συνθήκες που οδήγησαν στην καραντίνα της Άνοιξης ήταν τελείως διαφορετικές. Μόλις με 3 κρούσματα στις 27 Φεβρουαρίου ακυρώθηκαν όλες οι επικείμενες αποκριάτικες εκδηλώσεις στη χώρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν νοσήσει με κορονοϊό άρχισε να ανεβαίνει κυρίως από ταξιδιώτες που είχαν επισκεφτεί την Ιταλία και το Ισραήλ. Αρχικά έκλεισαν γραφεία και σχολεία που σχετίζονταν με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στις 10 Μαρτίου αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, όλων των βαθμίδων, της χώρας και στη συνέχεια, στις 13 Μαρτίου, η αναστολή λειτουργίας των καφετεριών, μπαρ, μουσείων, εμπορικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων.

Αργότερα, στις 16 Μαρτίου έκλεισαν και όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ αποφασίστηκε και η καθολική αναστολή όλων των λειτουργιών κάθε δόγματος και θρησκείας. Ανοιχτά παρέμειναν οι φούρνοι, τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και ορισμένες ακόμα επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές. Από τις 16 Μαρτίου ο Σωτήρης Τσιόδρας γίνεται μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά. Κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα μας ενημέρωνε για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της.

Οι Έλληνες – όπως και οι κάτοικοι άλλων χωρών – έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ κυρίως απολυμαντικά, μάσκες και γάντια. Από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Στις 4 Απριλίου αποφασίστηκε η παράταση των περιορισμών μέχρι τις 27 Απριλίου, και στις 23 Απριλίου ανακοινώθηκε εκ νέου παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου.

Για πρώτη φορά, οι κάτοικοι της Ελλάδας έκαναν Πάσχα στα σπίτια τους μακριά από συγγενείς, φίλους και την εκκλησία. Η μετακίνηση γινόταν μόνο με SMS και ειδική άδεια, ενώ περιπολικά ειδοποιούσαν το κόσμο όπου παρουσιαζόταν συγχρωτισμός. Η χρήση της μάσκας ήταν πλέον υποχρεωτική σε όσα καταστήματα είχαν παραμείνει ανοιχτά, ενώ οι δρόμοι στις πόλεις θύμιζαν σκηνικό ταινίας…

Στις 4 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των έκτακτων μέτρων, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δυστυχώς πολλοί πίστεψαν ότι ο εφιάλτης του κορονοϊού είχε παρέλθει. Πλέον τα σχεδόν 400 κρούσματα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις