Toν περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων λιανικής πώλησης από τις δώδεκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί αποφάσισε η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων και το μέτρο θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26.09.2020, στις 05:00 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.

Στις παραπάνω περιοχές, αλλά και σε όσες βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης (Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ΠΕ, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κερκυρας, και στους δήμους Βόλου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω στην Πάρο και την Αντίπαρο), επιτρέπεται  το takeaway, το drivethrough και το delivery, με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

«Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Επιπλέον αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων, ή επιδημιολογικής επιτήρησης, όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 07:00 το πρωί. Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 το πρωί.

Για «ψυχρή εκτέλεση» του κλάδου μιλούν οι περιπτεριούχοι

Μιλώντας στο enikos.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, Θεόδωρος Μάλλιος έκανε λόγο για μία απόφαση που «εκτελεί» τον κλάδο.

Ο κ. Μάλλιος, ταυτόχρονα, υποστήριξε πως είναι μία απόφαση που διακατέχεται από άκρατο παραλογισμό επισημαίνοντας πως δείχνει την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την πώληση του αλκοόλ που συνοδεύεται από συγχρωτισμό στις πλατείες.

«Ζούμε έναν άκρατο παραλογισμό και η απόφαση διακατέχεται από παραλογισμό», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων.

«Άλλο κλείνω τα περίπτερα και άλλο απαγορεύω την πώληση αλκοόλ, προκειμένου να μην τα παίρνουν οι πολίτες και συγκεντρώνονται στις πλατείες», επισήμανε ο κ. Μάλλιος. «Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να ελέγξουν τον συγχρωτισμό και πήραν μία απόφαση που συνιστά “ψυχρή εκτέλεση”», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων.

«Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα θυμίζουν το “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”», είπε ακόμη ο κ. Μάλλιος, ο οποίος εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το πώς θα αντεπεξέλθουν στα μέτρα τα περίπτερα 24ωρης λειτουργίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πολλά περίπτερα που λειτουργούν 24 ώρες δεν έχουν καν καπάκια για να κλειδώσουν τα ψυγεία. Πώς θα προστατεύσουν αυτοί τις περιουσίες; Θα βάλουν τα προϊόντα στο αμάξι και θα πάρουν το αυτοκίνητο στην κρεβατοκάμαρα».

Μίνι lockdown στα Τρίκαλα

Σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα, από αύριο αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπονται ως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, που επιτρέπονται ως 6 άτομα. Παραμένει σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα και έως, πλέον, τις 5 το πρωί. Το μέτρο είναι σε ισχύ από αύριο το πρωί στις 05:00.

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα Τρίκαλα, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

“Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 25-09-2020. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς”. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα που στάλθηκε από το 112, όπως ενημερώνει στο Twitter η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε την ανάρτηση

286 νέα κρούσματα

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικότερα:

–  37 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 163 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
–  6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
–  4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις