Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μεταξύ αστυνομικών των ΜΑΤ και ομάδας διαδηλωτών. Περίπου 30 άτομα έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστο Στρατιώτη προκειμένου να διαδηλώσουν προς την τουρκική πρεσβεία για να συμπαρασταθούν στους Grup Yorum, το μουσικό συγκρότημα που διώκεται από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Για τη διαδήλωση είχε κάνει κάλεσμα το ΚΚΕ (μ-λ). Όταν προσπάθησαν να ανέβουν στον χώρο σημειώθηκε ένταση με διμοιρίες των ΜΑΤ να προχωρούν σε χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ενώ μερίδα διαδηλωτών είναι περικυκλωμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ επί της λεωφόρου Αμαλίας, έξω από τη Βουλή.

Το κάλεσμα για τη διαδήλωση:

«Κάλεσμα σε διαδήλωση προς την τουρκική πρεσβεία στις 25/09 στις 18:00 στο Σύνταγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης, τιμής και αγώνα για τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που δολοφονήθηκαν από τον ιμπεριαλισμό και το φασισμό στην Τουρκία, στην αντίσταση της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου.

«…Δεν μπορείς να μας λυγίσεις, σκοτώνοντας τα αδέρφια μας της μάχης και να το ξέρεις, θα βγούμε νικητές και ας είναι βαριές οι θυσίες μας…» Ν. Χικμέτ

»Στην αντίσταση αυτή πέσανε μάρτυρες 4 σύντροφοί μας, η Helin Bolek (288 μέρες), o İbrahim Gökçek (323 μέρες), μέλη του επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, o σύντροφος Mustafa Koçak (297 μέρες) και η Δικηγόρος του Λαού Ebru Timtik (238 μέρες). Στα ονόματά τους ορκιστήκαμε εκδίκηση, ο αγώνας συνεχίζεται.

Η Νίκη ήρθε μέσα από την αντίσταση

»Στις 11 Σεπτεμβρίου, τα αιτήματα της συντρόφισσάς μας, απεργού πείνας μέχρι θανάτου, Didem Akman, για αύξηση των ωρών προαυλισμού και για επισκεπτήρια με την οικογένεια της, έγιναν δεκτά, όντας η συντρόφισσα στη 206η μέρα απεργίας πείνας. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη της Αντίστασης, που ήρθε μέσα από τον τεράστιο αγώνα για δικαιοσύνη, που ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους και δείξανε την αλληλεγγύη τους, παλέψανε στο πλάι των απεργών, δώσανε φωνή στα δίκαια αιτήματα της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου.

»Ήρθε ως συνέχεια της νίκης με την αποφυλάκιση του Δικηγόρου του Λαού, συντρόφου Aytaç Ünsal και ως αποτέλεσμα της αυτοθυσίας, της ανιδιοτέλειας και του αγώνα των μαρτύρων μας.

Το καθεστώς του Ερντογάν φοβήθηκε τη δυναμική του αγώνα αυτού που αναπτύχθηκε γιατί ανέδειξε σε όλο τον κόσμο την αδικία και την τρομοκρατία που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μα και συνάμα ανέπτυξε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης σε όλα τα μέρη της γης, που έδωσε δύναμη στον αγώνα των απεργών, από την Τουρκία μέχρι την Ευρώπη και από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μέση Ανατολή.

»Ενάντια στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς Ελλάδας- Τουρκίας, στον εθνικισμό και των 2 πλευρών, προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη, γιατί οι αγωνιστές/τριες και οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, την αδικία, την ιμπεριαλιστική και ταξική εκμετάλλευση, δε γνωρίζει σύνορα.

Οι μαχητές της Δικαιοσύνης είναι αθάνατοι

Λευτεριά στους δικηγόρους του λαού

Το Grup Yorum δεν μπορεί να φιμωθεί

Η Διεθνιστική Αλληλεγγύη το όπλο των λαών».

Οι διώξεις κατά των Grup Yorum

Το ακτιβιστικό συγκρότημα Grup Yorum έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξαιτίας των επαναστατικών του στίχων. Οι τουρκικές αρχές τα τελευταία χρόνια ασκούν διώξεις εναντίον των μελών του συγκροτήματος. Πάνω από 30 μέλη του συγκροτήματος έχουν συλληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια και έχουν απαγορευτεί οι συναυλίες τους, καθώς θεωρούνται συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C και τρομοκράτες. Η περίπτωση του συγκροτήματος είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα της πολιτικής φίμωσης του Ερντογάν προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι αυτοεξορίζονται σε χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να εκφραστούν ελεύθερα ή ακόμα και να αποφύγουν τις διώξεις του Ερντογάν. Η συγγραφέας Aslı Erdoğan αναφέρει ότι η Τουρκία “θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία”. Τονίζει την απολυταρχία και την παντοδυναμία του Ερντογάν, η οποία αντί να φθίνει, ενισχύεται με το πέρασμα του χρόνου. Η τουρκάλα συγγραφέας είχε καταφύγει στη Γερμανία το 2017 για να γλιτώσει από την ισόβια καταδίκη στην Τουρκία, καθώς κατηγορήθηκε για “τρομοκρατική προπαγάνδα”, επειδή συνεργαζόταν με την κουρδική εφημερίδα Özgür Gündem.

Χρειάστηκαν οι θάνατοι της Χελίν Μπολέκ, του Ιμπραϊμ Γκοκτσέκ και του Μουσταφά Κοτσάκ, αρκετές συλλήψεις και πολλά βασανιστήρια προκειμένου το συγκρότημα Grup Yorum να κατακτήσει τα αυτονόητα: άδεια από το τουρκικό κράτος ώστε να παίζει ελεύθερα μουσική στην Κωνσταντινούπολη και την απελευθέρωση όλων των μελών του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις