Όλα τα νεογέννητα βρέφη, τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες με κορονοϊό, βρέθηκαν αρνητικά σε επανειλημμένους μοριακούς ελέγχους, στο νοσοκομείο ”Αττικόν”.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Σοφία Καλανταρίδου, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι έγκυες που νοσούν από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, είτε κατά τον τοκετό (142 γυναίκες), είτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (14 γυναίκες), είναι επιρρεπείς στην προεκλαμψία, αλλά χωρίς να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska, στη Στοκχόλμη, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Στις 26/9, έγινε τοκετός γυναίκας 38 εβδομάδων, η οποία πάσχει από τη λοίμωξη Covid-19, στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο ”Αττικόν”. Η γυναίκα δεν είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, ήταν δηλαδή ασυμπτωματικός ασθενής, και μεταφέρθηκε από το Τζάνειο Νοσοκομείο. Η γυναίκα γέννησε, με καισαρική, ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2,965 κιλών. Αναμένεται ο μοριακός έλεγχος του νεογέννητου.

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας, γυναίκες που εγκυμονούν και πάσχουν από Covid-19, ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό και μυαλγία. Ωστόσο, γυναίκες υπέρβαρες, με υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, όπως και οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα λόγω της λοίμωξης covid-19, και πιθανόν να χρειαστούν διασωλήνωση και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας των νεογνών ή των εγκύων, παραμένουν πολύ χαμηλά.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποτελέσματα μελέτης με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, και η οποία προέκυψε έπειτα από αξιολόγηση 77 ερευνών. Αντικείμενα των ερευνών αυτών, αποτέλεσαν συνολικά 11.432 γυναίκες με covid-19 ή ύποπτες για covid-19, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid-19, ιδίως αν πάσχουν από κάποιο άλλο χρόνιο νόσημα. Αυτό συνεπάγεται την λήψη αυστηρών μέτρων, με παραμονή στο σπίτι και αποφυγή κοινωνικών επαφών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις