Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στο ραδιόφωνο Θέμα για την πανδημία του κορονοϊού. Αρχικά ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «έχουμε 300 εμβόλια σε εξέλιξη», ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών των εμβολίων 11 εμβόλια – πέντε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία. Άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για την φάση 3 που απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση».

Έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν μπορεί να έχουμε ανακάλυψη καινούργιας θεραπείας χωρίς παρενέργειες. Το θέμα είναι αν διαρκούν πολύ και πόσο μεγάλες είναι σε σχέση με το όφελος». Όπως είπε «το ερώτημα είναι πότε θα έχουμε τα δεδομένα από τις φάσεις 3» εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να τα έχουμε το επόμενο δίμηνο». «Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά θα πάμε στις ρυθμιστικές αρχές και εκεί πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει πολλούς μήνες η διαδικασία. Αυτό που υπάρχει και είναι σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι εταιρείες όταν περνούν σε φάση 3 προχωρούν σε μαζική παραγωγή καθώς οι κυβερνήσεις έχουν προπληρώσει αυτά τα εμβόλια, έχουν διασφαλίσει δόσεις εμβολίων χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δουλεύουν ή όχι».

Σχετικά με την ανοσία της αγέλης είπε ότι «θα εξαρτηθεί από συνδυασμό παραγόντων». «Αν έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά 70%, αν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού θα είμαστε κοντά. Αν η αποτελεσματικότητα πέσει στο 50% θα πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και να έχουμε και ένα 10% που να έχει περάσει τον ιό για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης» διευκρίνισε για τη χώρα μας.

Πρόσθεσε πως «ακόμα, πάντως, και αν φτάσουμε στο 30% της ανοσίας της αγέλης θα είναι σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της νόσου» τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Μπορεί η δεύτερη γενιά εμβολίων να είναι πιο αποτελεσματική».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χειμώνα

Για τον ίδιο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας τον χειμώνα «είναι ότι αρχίζουμε τις περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Απαιτείται μικρός συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, το ίδιο στα ΜΜΜ, εξαερισμός, μάσκες στους εσωτερικούς χώρους».

Εκτίμησε ότι «δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται» τόσο για τα κρούσματα όσο και για τους νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού, καθώς, όπως είπε, «έχουμε φάρμακα και έχουν βελτιωθεί τα πρωτόκολλα νοσηλείας. Αναμένουμε βελτιώσεις και στον τομέα των φαρμάκων ενώ εάν έχουμε και επιτυχία στα αντισώματα θα μειώσουμε τη θνητότητα». Μάλιστα ανέφερε πως η θνητότητα είπε ότι «έχει πέσει 20% με 30% στις περισσότερες χώρες της Δύσης».

Ο ίδιος εξήγησε πως «είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεώτερες ηλικίες» καθώς «η διασπορά γινόταν στις μικρότερες ηλικίες που είναι πιο πιθανό γιατί έχουν μεγαλύτερες επαφές οι νέοι». «Αν περάσουμε τους επόμενους μήνες με διπλασιασμό των κρουσμάτων και εκεί θα είναι διαχειρίσιμο» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αν υπάρχουν κρούσματα σε νεώτερους και δεν τα μεταφέρουν σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες η ανησυχία θα είναι μικρή».

«Χρειάζεται εγρήγορση, συνεχή ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και εδώ χρειάζεται πιο ενδελεχής εκτίμηση του σχετικού ρίσκου και να γίνεται απομόνωση εκτός του οικογενειακού χώρου» πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε πως η μόνη περίπτωση να επιβληθεί νέα καραντίνα είναι να καταρρεύσει το σύστημα: «Επ’ ουδενί ξανά lockdown εκτός αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστηρα και ποιος όχι. Το πρώτο lockdown έπρεπε να γίνει και για να προετοιμαστεί η πολιτεία και για να εκπαιδευτούν οι πολίτες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις