Συναγερμός σήμανε σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορονοϊό στην Αθήνα, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες θετικοί στον ιό διαγνώστηκαν δύο άτομα από το ιατρικό προσωπικό και τρεις από το νοσηλευτικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 10 τεστ κορονοϊού στο προσωπικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί και άλλοι εργαζόμενοι από τον ιό. Η διοίκηση του νοσοκομείου, αποφάσισε να κλείσει ένα τμήμα της θωρακοχειρουργικής του κλινικής για να γίνει απολύμανση, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση δεκάδων ατόμων για να διαπιστωθεί αν τελικά έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ 30 υγειονομικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ανησυχία για τα δεκάδες κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τα κρούσματα στο γηροκομείο έχουν ξεπεράσει ήδη τα 40.

Αποκάλυψε μάλιστα πως, όπως φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους, κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες. «Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας… Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα στους εργαζομένους ή στους προμηθευτές» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ψάχνουν τον «ασθενή μηδέν»

Όσο η μεταφορά στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο των θετικών κρουσμάτων συνεχίζεται, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι της Μονάδας, οι οποίοι εκτός από τα τεστ του κορονοϊού, καλούνται να απαντήσουν και σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακολουθούνταν, τις επαφές τους εκτός γηροκομείου καθώς και πόσοι από αυτούς γύρισαν προσφάτως από διακοπές και ποιες περιοχές είχαν επισκεφτεί.

Εισαγγελική παρέμβαση

Η υπόθεση του Γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορονoϊού προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Με εντολή της Εισαγγελέως διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το Γηροκομείο. Θα διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,

3. με κάθειρξη τουλάχιστον 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,

4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Σήμερα άρχισε έρευνα για την υπόθεση και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.