Ο διάσημος 39χρονος Ιάπωνας σεφ, Τακού Σεκίν, αυτοκτόνησε την Τρίτη προκαλώντας θλίψη στο χώρο της γαλλικής γαστρονομίας. Ο Σεκίν, που θεωρούνταν εμπνευστής της ανανέωσης της γαλλικής κουζίνας, είχε κατηγορηθεί στις αρχές Αυγούστου για σεξουαλική κακοποίηση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Monde.

Την καταγγελία είχε κάνει μια 25χρονη Καναδή μέσω του λογαριασμού της στο Instagram. Σύμφωνα με την περιγραφή της, ο Σεκίν –τον οποίο δεν κατονομάζει– της επιτέθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2019, ύστερα από βραδιά σε σπίτι κοινών φίλων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε καταναλωθεί πολύ αλκοόλ. «Μπήκες στο δωμάτιό μου την ώρα που κοιμόμουν ζητώντας μου σεξ και με κακοποίησες σεξουαλικά. Κατάφερα να σε βγάλω έξω, αλλά γύρισες λίγο αργότερα αφού είχα αποκοιμηθεί. Αυτή τη φορά, χρειάστηκε να φωνάξω πολύ δυνατά “Σταμάτα!” για να με ακούσει αυτός που κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο, να σηκωθεί και να σε διώξει», έγραφε η νέα γυναίκα στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Instagram.

Σημειώνεται πως η 25χρονη γυναίκα δεν επιθυμούσε να καταθέσει μήνυση, εξαιτίας, όπως ανέφερε, κακής της εμπειρίας σε αστυνομικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, από τα μέσα Αυγούστου, η καταγγελία είχε κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο, με το γαστρονομικό περιοδικό «Fou de Cuisine» να δημοσιεύει κύριο άρθρο, στο οποίο υπογράμμιζε ότι αν και διαφωνεί με το δημόσιο ιντερνετικό λιντσάρισμα, δεν θα δημοσίευε κριτικές και άρθρα για το εστιατόριο του σεφ, τον οποίο δεν κατονόμαζε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μήνα αργότερα, η γαστρονομική ιστοσελίδα Atabula έγραφε: «Είναι πλέον επιβεβλημένο να αναφέρουμε το όνομά του: Τακού Σεκίν. Κατηγορείται από πολλές γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς. Παρότι η απόφασή μας να δημοσιοποιήσουμε το όνομά του θα γίνει αντικείμενο επικρίσεων από κάποιους, άλλοι θα νιώσουν ανακούφιση, καθώς αυτό θα επιτρέψει στα θύματα να μιλήσουν εκεί που πρέπει: στη Δικαιοσύνη».

Το εστιατόριό του, Dersou, στο Παρίσι

Η δικηγόρος της οικογένειας του Σεκίν μίλησε στην εφημερίδα Le Monde: «Η αυτοκτονία του οφείλεται στο λιντσάρισμά του από συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης. Ο Σεκίν ουδέποτε κατηγορήθηκε από καμία γυναίκα για σεξουαλική ή άλλου είδους παρενόχληση».

Θέλοντας να απαντήσει στους ισχυρισμούς της δικηγόρου, ο διευθυντής της ιστοσελίδας Atabula, Φρανκ Πινέ-Ραμπαρούστ, ανέφερε: «Τη δράση του Σεκίν κατήγγειλαν πολλές πηγές μας, που διηγήθηκαν ανάλογα περιστατικά. Οι πληροφορίες μας διασταυρώθηκαν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την ακρίβειά τους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις