Στις περιοχές Σκύδρα και Αριδαία κλιμάκια του ΕΟΔΥ ξεκινούν τεστ και ιχνηλατήσεις προκειμένου να εντοπίσουν τη διάσταση που έχουν λάβει τα κρούσματα, πέρα των 114 που εντοπίστηκαν στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

Ο εντοπισμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία δύο εργαζομένων που αυτοβούλως έκανε τεστ στις 28 Σεπτεμβρίου και βρέθηκαν θετικοί. Αυτομάτως τα 427 άτομα που εργάζονται στον ίδιο τομέα υποβλήθηκαν στο ανάλογο τεστ Covid-19.

Οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι της «Κρόνος» είναι όλοι ασυμπτωματικοί σύμφωνα με τη νομική εκπρόσωπος της κονσερβοποιίας «Κρόνος», Ηλιάνα Μέγα, που μίλησε στο ΑΠΕ. Τόνισε επίσης ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Εν τω μεταξύ στις περιοχές έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι λαϊκές αγορές, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς  κι εξωτερικούς χώρους.

Εργατικό κέντρο Πέλλας 

Περίπου ένα μηνά πριν, όταν έγινε γνωστό ότι εργαζόμενοι σε κονσερβοποιία της περιοχής των Γιαννιτσών προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και μετατράπηκε σε υγειονομική βόμβα για τη Βόρεια Ελλάδα, η διοίκηση του εργατικού κέντρου Πέλλας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. Έθεσε μια σειρά ερωτήματα, ζητώντας παράλληλα:

 • Να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις όπου χρειάζεται.
 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους  χώρους δουλειάς.
 • Να επιβληθεί η συμμόρφωση των εργοδοτών στα υγειονομικά πρωτόκολλα με τους αναγκαίους ελέγχους από την πλευρά της Πολιτείας,
 • Να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας,
 • Να επαναλειτουργήσει στον Νομό Πέλλας το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (που έκλεισε που 2014)
 • Ωστόσο σήμερα ένα μήνα μετά, με έκρηξη νέων κρουσμάτων σε άλλη επιχείρηση του ιδίου κλάδου, στην περιοχή του Μαυροβουνίου, αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν από την κυβέρνηση τα ερωτήματα σχετικά με το πώς και το γιατί κινδυνεύουν όλοι οι πολίτες στην Πέλλα από την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων.

Καταγγέλλουμε ότι  η πολιτεία:

 • δεν επέβλεψε αν οι επιχειρήσεως στην Π.Ε. Πέλλας τηρούν τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και ειδικότερα αν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και προστασία των εργαζομένων έναντι του κορονοϊού;
 • δεν άσκησε ποτέ έλεγχο στους χώρους εργασίας για το αν λήφθηκαν και αν τηρούνταν τέτοια μέτρα
 • Με τα πρώτα κρούσματα και στο εργοστάσιο στο Μαυροβούνι όπως και στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά δεν κινητοποιήθηκε αμέσως κανένας κρατικός μηχανισμός.
 • Ποιοι αποφάσισαν, ενώ γνώριζαν την εστία μετάδοσης, να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου;
 • Γιατί χρειάστηκε να φθάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον αριθμό 114, για να ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης;
 • Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην περιοχή μας δεν ήταν ούτε απρόσμενη ούτε αναπόφευκτη. Οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες αιτίες.

Η «ατομική ευθύνη» ΔΕΝ μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού με τις διαρκείς αντιφάσεις της στην διαχείριση της πανδημίας. Με  παλινωδίες και ημίμετρα, κινούμενη με τη λογική κόστους – οφέλους φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την εξάπλωση του κορονοϊού.

ΖΗΤΑΜΕ:

Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ξεκινήσουν άμεσα να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να μην χαθεί κι άλλος χρόνος. Την κρίση της πανδημίας δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη!»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις