Κρούσματα σήμερα 6/10: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και τα μέτρα
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, κάθε ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει περισσότερη σημασία από την προηγούμενη. Εάν τα κρούσματα δεν μειωθούν αισθητά στην Αττική, τα μέτρα είναι προ των πυλών. Μάλιστα, από αύριο (7/10) αναμένεται να συζητηθούν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.
Σύσκεψη στο Μαξίμου την Τετάρτη - «Στο τραπέζι» νέα μέτρα για την Αττική - Ανησυχία για την πληρότητα των ΜΕΘ
Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να εξεταστεί και πάλι η κατάσταση στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, μετά τη σύσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19.
Ορισμένα από τα μέτρα που θα εξεταστούν για την Αττική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι τα εξής:
- Η αυστηροποίηση των μέτρων στις πλατείες ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.
- Η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην Αττική.
- Σε επόμενη φάση θα εξεταστούν αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κ.α). Συγκεκριμένα, υπάρχει σκέψη αυτά να κλείνουν στις 22:00, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ελέγχονται οι οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου, καθώς ένας ολόκληρος κλάδος θα φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Σύμφωνα με το OPEN, εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν και δεν υπάρξουν αποτελέσματα, τότε η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το γενικό lockdown είναι η έσχατη λύση.
Ανησυχία για την πληρότητα των ΜΕΘ - 720 οι νοσηλευόμενοι στη χώρα
Μέχρι αύριο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση στην καθολική χρήση μάσκας και στην Αττική. Την ίδια στιγμή ενώ τα κρούσματα είναι υψηλά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική.
Ωστόσο δεν είναι ίδια η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας νοσηλεύονται 720 άτομα με κορονοϊό. Από αυτά, τα 200 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 83 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι πάνω από 50%, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει με τις ΜΕΘ στην περιφέρεια. Διαβάστε αναλυτικά
Νοσοκομειακοί Γιατροί: Μας στέλνετε στη μάχη χωρίς όπλα
Με την επιστολή τους οι Νοσοκομειακοί Γιατροί ζητούν και άνοιγμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προσλήψεις άμεσα, επάρκεια σε υγειονομικό υλικό και επίταξη κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντιτίθενται στη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.
Επίσης καταλογίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπάθεια φίμωσής τους. Αναλυτικά η επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς τον πρωθυπουργό έχεις ως εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.
- Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.
- Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.
Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών. Διαβάστε αναλυτικά