Στο Εφετείο μετέβη σήμερα η Τζώρτζια Γλέζου, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη της σε όσους αγωνίζονται κατά της Χρυσής Αυγής.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο, η κ. Γλέζου είχε σύντομη συνάντηση με τη Μάγδα Φύσσα. Οι δυο γυναίκες δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο αντάλλαξαν λίγες θερμές κουβέντες.

Το πρωί ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών και των ποινών, που θα καθορίσει και το ύψος των ποινών.

Η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου ξεκίνησε με την εισαγγελέα να αναφέρει πως «Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση».

Συνέχισε λέγοντας πως «άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρότασή μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Οι ποινές και η μάχη για αναστολές

Όταν οι δικαστές αποφανθούν επί των ελαφρυντικών θα πρέπει να αποφασίσουν και επί των ποινών που θα επιβάλλουν σε όσους έκριναν ενόχους. Και συνακόλουθα να αποφασίσουν για τον αν οι καταδικασθέντες θα έχουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους.

Για το θέμα αυτό αναμένεται να δοθεί σήμερα «μάχη» στο δικαστήριο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι θα διεκδικήσουν αναστολές στην εκτέλεση της ποινής ώστε να μην οδηγηθούν στις φυλακές.

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν αναστείλει την εκτέλεση των ποινών, τότε δεν αποκλείεται και εφόσον οι καταδικασθέντες δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ή να δώσει εντολή στις αστυνομικές αρχές να τους εντοπίσουν και να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Πάντως, δεν αποκλείεται να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις του δικαστηρίου -τις επόμενες ημέρες- έως ότου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοινώσει τις αποφάσεις του επί των ποινών και των αναστολών.