Αλλαγές αναμένονται στον χάρτη Πολιτικής Προστασίας με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για κάθε περιφερειακή ενότητα λόγω κορονοϊού. Μάλιστα, οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται ακόμα και σήμερα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, και οι ανακοινώσεις αναμένονται σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως δύο περιοχές της χώρας βρίσκονται λίγο πριν το τοπικό lockdown. Πρόκειται για την Καστοριά και τα Ιωάννινα, όπου αναμένεται να υιοθετηθούν μέτρα επιπέδου 4 όπως στην Κοζάνη. Οι ανακοινώσεις θα έχουν γίνει μέχρι την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι Ιωάννινα και Καστοριά παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 263 ενεργά κρούσματα και 124 αντίστοιχα, με την ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό να κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η Θεσσαλονίκη θα γίνει «πορτοκαλί» (διαβάστε αναλυτικά), ενώ αλλαγή επιπέδου λόγω αυξημένων κρουσμάτων είναι πιθανόν να γίνει σε:

  • Κόρινθο (από κίτρινο σε πορτοκαλί)
  • Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο)
  • και ενδεχομένως και στη Βοιωτία (από κίτρινο σε πορτοκαλί)

Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει 652 ενεργά κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη στιγμή, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 ενεργά κρούσματα και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 12 Μαρτίου έως την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, συνολικά είχαν καταγραφεί 26.469 κρούσματα, τα οποία μαζί με τις 66.172 στενές επαφές τους είχαν τεθεί ησε καθεστώς καραντίνας, δηλαδή 92.641 πολίτες.

Τα δύο μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκου Χαρδαλιά, Γιώργου Γεραπετρίτη, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Γρηγόρη Δημητριάδη.

Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει νέα μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, ένα μέτρο που έχουν υιοθετήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται πως η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τα εστιατόρια και τα καταστήματα διασκέδασης αλλά οι πλατείες καθώς και άλλα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός τα βράδια.