Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελληνική Αστυνομία ύστερα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η αστυνομία είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα «πίεσης – αποσυμπίεσης», το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν». Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει ειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα για απομάκρυνση συγκεντρωμένων σε πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους, ευρύτερα σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. θα προβαίνουν μέσω μεγαφώνων σε εντονότερες εκκλήσεις για απομάκρυνση του πλήθους όπου κρίνεται αναγκαίο.

Σημειώνεται, πως η αστυνομία εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο για μόνιμη αστυνομική παρουσία στις πλατείες. Σε αυτό το στάδιο η ΕΛ.ΑΣ. θα καταλαμβάνει με στατικές δυνάμεις περισσότερο χώρο από τους πολίτες για να τους εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιδρούν, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, καθώς και προσαγωγές όπου κριθεί αναγκαίο. Τελικό στάδιο του σχεδίου, αν κριθεί απαραίτητο, είναι η απώθηση με ήπια μέσα.

Επιχειρήσεις «καρουζέλ»

Επίσης, θα υπάρχουν από την ΕΛ.ΑΣ. καθημερινές επιχειρήσεις «καρουζέλ» σε τρεις ή και τέσσερις περιοχές από το πρωί ως το βράδυ στις επίμαχες πλατείες, καθώς και εντατικοί έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια στα καταστήματα για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, να υπάρχει αστυνομική παρουσία στις «κόκκινες» πλατείες και πριν από τα μεσάνυχτα, με σκοπό να αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού που συνεχίζονται, κυρίως στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας.

Διάγγελμα το απόγευμα

Νέα σκληρά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες σε μία ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν τρία επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως να ισχύουν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί
  • Γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Περιορισμός μετακινήσεων εκτός νομού
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις