Για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, την πορεία του κορονοϊού, αλλά για το εμβόλιο, μίλησε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τα νέα μέτρα λελογισμένα και ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Στο ερώτημα γιατί τα μέτρα δεν εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη τη χώρα, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους που αγωνιούν και παράλληλα να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων.

Εξήγησε ότι σε χώρες που εφαρμόστηκαν πολλά μέτρα, ενώ αυτά που ίσχυαν ήδη δεν εφαρμόζονταν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ομαδική προσπάθεια καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δυσκολεύουν.

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Χαρακτήρισε τους επόμενους πολύ δύσκολους και γι αυτό απαιτείται μια σημαντική προσπάθεια από όλους έως ότου η επιστήμη βοηθήσει την κατάσταση με ένα εμβόλιο «που δεν είναι μακριά».

Χάρτης κορονοϊού: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η κάθε περιοχή στη χώρα – Τι μέτρα ισχύουν

Έχουμε κι άλλα όπλα πριν το lockdown

Για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς υπάρχουν και αρκετά ακόμη όπλα στη φαρέτρα της πολιτείας και με οδηγό τον υγειονομικό χάρτη.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα τοπικά lockdown δεν είναι κάτι που βγαίνουν από το τραπέζι ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προαναγγέλλεται. Κάλεσε ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα, να τηρούν τους κανόνες και να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες που «τρέχουν» εμβόλια για τον κορoνοϊό και βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών,είναι ότι μπορούμε να έχουμε θετικά στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης.

Επισήμανε ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα παραδοθούν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και συνεπώς και στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει συμφωνία να μοιραστούν τα εμβόλια βάση αλγορίθμου ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων ανά χώρα την ίδια στιγμή σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Μάλιστα όπως είπε πρώτοι θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί.

Να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον φορώντας μάσκα

Σχετικά με τον συνωστισμό είπε εμείς με τον ΕΟΔΥ που έχει 500 κινητές ομάδες κάναμε τεστ στο μετρό Συντάγματος που περνάει η μισή Ελλάδα και η θετικότητα ήταν μόλις 1% ενώ στην Αττική στο σύνολό της είναι πολύ περισσότερο από αυτόν τον αριθμό. Και αυτό σημαίνει ότι εκεί όπου οι άνθρωποι φοράνε μάσκα, που προστατεύονται όμως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να κινηθούμε λελογισμένα ως κοινωνία και οικονομία και να πετύχουμε να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον.