Το δρόμο για τις φυλακές Δομοκού παίρνουν πιθανότατα οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι τελικά δεν οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών λόγω κορονοϊού. Αστυνομικός της ΓΑΔΑ παρέλαβε τα φυλακιστήριά τους. Λίγο μετά τις 14.30, σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, δύο λεωφορεία αναχώρησαν από την πίσω πλευρά της ΓΑΔΑ μεταφέροντας καταδικασθέντες στην επαρχία, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Οι Ρουπακιάς και Καζαντζόγλου μεταφέρονται στις φυλακές του Μαλανδρίνου, ενώ με τη δεύτερη κλούβα μεταφέρεται στις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα της Θήβας, η 42χρονη ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη. Στις 16.00 αναμένεται να ξεκινήσουν οι μεταγωγές των υπολοίπων που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Κρατούνται 25 συνολικά άτομα στη ΓΑΔΑ.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις φυλακές Δομοκού θα κρατηθούν συνολικά 28 άτομα, μεταξύ των οποίων όλα τα ηγετικά στελέχη, πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος θα οδηγηθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου. Στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων θα μοιραστούν και οι υπόλοιποι οκτώ. Η μεταγωγή γίνεται με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και μέτρα ασφάλειας, αλλά και αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.

Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και στις τρεις φυλακές έχουν διαμορφωθεί χώροι όπου θα κρατηθούν αρχικά, σε καραντίνα 14 ημερών, όλοι οι φυλακισθέντες, οι οποίοι θα υποβληθούν και σε τεστ για Covid-19 και ύστερα θα μεταφερθούν στα κελιά τους, κατά το πλείστον ανά δύο.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους έχει ληφθεί μέριμνα να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατούμενους για λόγους ασφαλείας, αλλά ούτε και μεταξύ τους.

Έξω από την ΓΑΔΑ βρέθηκε και σήμερα η κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, Ουρανία και η σύζυγός του, Ελένη Ζαρούλια.

Η περίπτωση του Λαγού

Έφεση καταθέτει ο Γιάννης Λαγός διά του συνηγόρου του για τη σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αναμένεται να υποβάλει το εφετήριο στη νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για να ζητήσει να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του. Το απόσπασμα της απόφασης που αφορά στον Γιάννη Λαγό διαβιβάζεται εντός της ημέρας μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα στείλει αίτημα στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πρέπει να συνεδριάσει και να στείλει το θέμα στην Ολομέλεια. Ωστόσο επειδή η επιτροπή διέπεται από την αρχή της μυστικότητας, κάτι που δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω κορονοϊού), είναι πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης. Εφόσον συνεδριάσουν τα μέλη της επιτροπής, παραπέμπουν το θέμα σε μια συνεδρίαση της Ολομέλειας (γίνεται μία κάθε μήνα). Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να γίνει αυτό πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ως προς τον μισθό του ευρωβουλευτή, ήδη έχει μειωθεί καθώς μπήκε στον «πάγο» και δεν παίρνει αποζημιώσεις. Aκόμη και αν μπει στη φυλακή όμως, ο καταδικασθείς ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τον μισθό του ευρωβουλευτή, χωρίς τις αποζημιώσεις, ένα ποσό της τάξης των 6.000 ευρώ περίπου τον μήνα.

Λαγός ΕΛΑΣ: Έγγραφο καταρρίπτει τις διαψεύσεις της αστυνομίας

Φυγόποινος ο Παππάς

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αναζήτηση του Χρήστου Παππά. Υπενθυμίζεται ότι όταν το 2013 οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ανέλαβαν τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών, ο Χρήστος Παππάς ήταν ο μοναδικός που δεν είχε εντοπιστεί από τους αστυνομικούς. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, η μη σύλληψή του έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην περίπτωσή του το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. δεν δούλεψε, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και πλήθος ερωτημάτων.

Έρευνες έχουν γίνει σε όλα τα πιθανά σημεία όπου θα μπορούσε να βρίσκεται σε Αττική και Ιωάννινα (τόπο καταγωγής του), χωρίς αποτέλεσμα. Το κινητό του τηλέφωνο είναι κλειστό και έτσι δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί το σήμα του. «Ο πελάτης μου έχει τις απόψεις του. Θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν», δηλώνει ο συνήγορός του, κ. Σταυριανάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης ανετοιμότητα των αρχών, γελοιοποιεί τους θεσμούς

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Στην έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογραμμίζει ότι η Αστυνομία όφειλε να «γνωρίζει πού βρίσκονται και να συλλάβει τα μέλη του διευθυντηρίου», απαντά με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Περί σύλληψης Χ. Παππά, καταδικασθέντος ηγετικού στελέχους της Χ.Α. και περί άστοχης πάλι δήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.

2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.

3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.

4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.

5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.

6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.

9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!

10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία».