Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή (23/10) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε πως χθες ανακοινώθηκαν 882 κρούσματα, ενώ προχθές 865. Όπως καταλαβαίνετε, η διασπορά του covid-19 στη χώρα μας συνεχώς και διευρύνεται με την Αττική αλλά και την Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο «κόκκινο». Μάλιστα, μετά τα νέα μέτρα του πρωθυπουργού, το επόμενο διάστημα αναμένονται αποτελέσματα. Επί του παρόντος, αγωνία κυριαρχεί για τα σημερινά κρούσματα, καθώς πρέπει να πέσουν αισθητά.

Δερμιτζάκης: Αργήσαμε και τα κρούσματα ξέφυγαν – Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα σε όλη τη χώρα [vid]

Χρειάζονται πιο δραστικά και καθολικά μέτρα σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη. Ο καθηγητής μίλησε στην τηλεόραση του Open και εκτίμησε πως τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού είναι ήπια κι έπρεπε να είναι πιο δραστικά και συνέχισε: «Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία».

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Άρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος. Διαβάστε αναλυτικά

Παγώνη: Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα 

«Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο MEGA, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, φτάσανε 25.000 αυτές τις μέρες και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», σημείωσε η ίδια.

«Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό», τόνισε η κ. Παγώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια προ ημερών είχε εμφανιστεί ιδιαιτέρως ανήσυχη για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στις 19 Οκτωβρίου 2020 ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ δύσκολη και όποιος δεν το έχει πιστέψει ακόμη, έστω μια μειοψηφία ανθρώπων, ας περάσει από μια εντατική ή από ένα νοσοκομείο να δει τι γίνεται», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.

Η ίδια είχε δηλώσει τότε σίγουρη ότι θα «κοκκινίσουν» και άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης και πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στο Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Έσπευσε να τονίσει ότι κατά τη δική της εκτίμηση δεν θα γίνει νέο lockdown, ενώ σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Διαβάστε αναλυτικά