Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να προλάβουμε την επιδείνωση της πανδημίας, έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος. Ο πρύτανης μιλώντας στην τηλεόραση του Open ανέφερε πως: «Το στοίχημα είναι να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης. Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το προσωπικό στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζουμε με τα τεστ είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό».

Σε ερώτηση αν είμαστε λίγες εβδομάδες πριν από την κατάσταση της Γερμανίας και της Γαλλίας σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, επισήμανε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.  Έσπευσε να σημειώσει πως αν με κάποιο…. μαγικό τρόπο κρατούσαμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων, ο ιός θα είχε εξαφανιστεί, ενώ πρόσθεσε πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν εντοπίζουμε.

«Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Εστίες υπερμετάδοσης υπάρχουν και μπορούν να αποφευχθούν. Σε πολλά κράτη του κόσμου δεν πραγματοποιούνται τεστ σε μεγάλη έκταση. Είμαστε λίγες εβδομάδες πίσω από τη Γαλλία και την Ιταλία, που έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες πια. Το στοίχημα είναι να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης. Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το προσωπικό στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζουμε με τα τεστ είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό» είπε μεταξύ άλλων ο πρύτανης.

Αττική: Τα λύματα «δείχνουν» πάνω από 40.000 ενεργά κρούσματα

Σε μια εφιαλτική εκτίμηση προχώρησε ο Νίκος Θωμαΐδης σχετικά με τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε στην εφημερίδα «Τα Νέα», πως τα ευρήματα από την επεξεργασία των λυμάτων στο λεκανοπέδιο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο περίπου 40.000 ενεργά κρούσματα. Ο κ. Θωμαϊδης συγκεντρώνοντας τα στοιχεία που είχε από την επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ως την περασμένη Τρίτη έφταναν μεταξύ 28.000 και 40.000 περιπτώσεων.

Όπως τόνισε, υπάρχει μία απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την περασμένη Τρίτης, ενώ εξήγησε πως όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου στους γύρω του, αλλά αναμένεται ο ίδιος να εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε 3-4 ώρες στο αποχευτευτικό σύστημα της πόλης.