Επιστρέφει από αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, η αποστολή SMS σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, μετά το lockdown που ανακοίνωσε για τις δύο περιφερειακές ενότητες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «επανέρχεται η ανάγκη αποστολής sms για τις προβλεπόμενες έξι ενότητες μετακινήσεων».

Η διαδικασία αποστολής SMS

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν ως απάντηση το εξής:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας.

Σε περίπτωση ελέγχου, πρέπει να επιδεικνύουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Όσον αφορά τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποια από τις έξι ενότητες θα περιληφθεί ή αν θα προστεθεί διευκρίνιση σε κάποια από τις ήδη υπάρχουσες.

Για δε τους εργαζόμενους που είναι απαραίτητο να προσέρχονται στην εργασία τους, πιθανολογείται ότι αυτό θα γίνεται με μια βεβαίωση από τον εκάστοτε εργοδότη, όπως είχε συμβεί και στο διάστημα της καραντίνας την άνοιξη.

Τα SMS θα αποστέλλονται, εάν ισχύσει ό,τι και την άνοιξη, στο 13033.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις