Νέο καθολικό lockdown θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 το μεσημέρι. Η νέα καραντίνα θα έχει ισχύ τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ όπως όλα δείχνουν αυτή τη φορά τα σχολεία δεν θα είναι κλειστά. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, θα κλείσουν τόσο τα Γυμνάσια όσο και τα Λύκεια της χώρας, ωστόσο τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά. Ο ίδιος τόνισε ότι Γυμνάσια και Λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε πως θα κλείσουν παράλληλα όλα τα φροντιστήρια. Σημειώνεται πως από την Τρίτη έχουν ήδη κλείσει όλα τα Ωδεία και όλες οι καλλιτεχνικέ σχολές.

Κικίλιας: Οι αποκαλύψεις για τα σχολεία

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έδωσε μια πρόγευση των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός. Όπως είπε το Σύστημα Υγείας πλέον πιέζεται σημαντικά και ο στόχος είναι να σωθούν πλέον οι ανθρώπινες ζωές.

Όπως είπε το Σύστημα Υγείας πλέον πιέζεται σημαντικά και ο στόχος είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα, έχουμε να κάνουμε με έναν φονικό ιό. Αυτό αφορά σε όλες τις χώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας πιέζεται, όπως και στις άλλες χώρες και πρέπει να πάρουμε μέτρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown για ένα μήνα στη χώρα». Απαντώντας σε ερώτηση, εάν το lockdown θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Παρασκευή, είπε ότι «θα εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό».

Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και να μείνουν ανοιχτά μόνο τα Δημοτικά σχολεία. Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα στηρίξει όλους όσοι πλήττονται από τα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες που έκλεισαν την οικονομία τους και έσωσαν ανθρώπινες ζωές, μακροπρόθεσμα είχαν μεγαλύτερα οφέλη και στην οικονομία:

Στο 11:06 η δήλωση του Κικίλια για το lockdown

Τι θα συμβεί με τους μικρούς μαθητές

Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων τότε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, θα ισχύει και απαγόρευση κυκλοφορίας, όπου η μετακίνηση θα προβλέπεται με sms. Έτσι, η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα γίνεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS στο 13033 – Επιλογή 4 και ένα πιστοποιητικό – βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο μέτρο ελήφθη και στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, όπου δημοτικά και γυμνάσια λειτουργούσαν κανονικά, ενώ στα λύκεια εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση.

Νίκη Κεραμέως: Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά

«Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών». Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega. Αναφέρθηκε στα κρούσματα στα σχολεία σημειώνοντας ότι τα σχολεία που έχουν κλείσει είναι λίγα. «Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα», είπε συγκεκριμένα.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά. «Εκεί το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα κατά 0,6%». Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία. «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις