Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά την μάσκα «για κανέναν λόγο». Η Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για «χαμηλή προστασία» που προσφέρει η ασπίδα, ξεκαθαρίζοντας πως η χρήση του θα πρέπει να γίνεται μόνο συνδυαστικά με τη χρήση μάσκας.

Ο Ν. Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό περιθώριο χρήσης μόνον από ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες δήλωσε πως οι αρχές θα επιδείξουν ελαστικότητα.

Όπως ανέφερε η εγκύκλιος, η ασπίδα προσώπου θεωρείται ότι προσφέρει χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας.

«Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους» αναφέρεται.

«Ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι εδώ και μήνες έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς πως δεν προσφέρουν ίδια προστασία συγκριτικά με τις μάσκες, είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ξεκαθαρίζει πως η χρήση τους δεν καλύπτει τους πολίτες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μάσκες.

Το υπουργείο Υγείας, στα μέσα του καλοκαιριού ανέφερε σε εγκύκλιό του, πως «σε περιπτώσεις έλλειψης μη-ιατρικών μασκών, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση», σημειώνοντας ωστόσο ότι προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Πάντως Υπουργός, από την πρώτη κιόλας ημέρα της άρσης της πρώτης καραντίνας, τον περασμένο Μάιο είχε  προχωρήσει σε «αυτοψία» καφετέριας φορώντας μόνο ασπίδα προσώπου αν και δεν ανήκε στην περίπτωση «έλλειψης μη-ιατρικών μασκών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις