Τη δραματική κατάσταση που υπάρχει κυρίως στη βόρεια Ελλάδα περιέγραψε ο καθηγητής Μικροβιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, έκανε λόγο για λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων. Ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη, ανέφερε ότι θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα Ουχάν για 10-15 ημέρες, ώστε να υπάρξει άμεση μείωση των κρουσμάτων.

Δηλαδή να βγαίνει ένας από κάθε οικογένεια μία φορά κάθε 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι. Ο κ. Βατόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Την περασμένη εβδομάδα ευελπιστούσα σε μία ελάττωση, όμως τα κρούσματα δεν πέφτουν. Έχουμε μια επιπέδωση, ελαττώνεται λιγάκι ο ρυθμός αύξησης. Είχα πει από τον Αύγουστο πως ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας ήταν η διασπορά του σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πιο δύσκολο να το ελέγξεις».

Ο καθηγητής εξέφρασε έντονη ανησυχία και τόνισε: «Σπανίως λέω προσωπική άποψη, αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί. Στην Ουχάν στην Κίνα έβγαινε ένας άνθρωπος μία φορά την εβδομάδα να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Φοβάμαι πως αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα, τα οποία δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορέσουν να νοσηλευτούν».

Πρόσθεσε, δε: «Αφού η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, δηλαδή μπορεί σε λίγες ημέρες να τριπλασιαστούν τα θύματα ή να δούμε και άλλες πόλεις να γεμίζουν, αισθάνομαι πως πρέπει να γίνει μία ιστορία τύπου Ουχάν ή έστω τύπου Μαρτίου και μάλιστα άμεσα. Τώρα, αύριο. Να γίνει κάθε μέρα Κυριακή. Να κλείσουν τα πάντα για 10 ημέρες, σαν να είναι Κυριακή κάθε ημέρα. Να κλείσουν και οι επιχειρήσεις. Ίσως τέτοια μέτρα να βοηθούσαν να αποφορτιστεί η κατάσταση».

Ωστόσο, κλείνοντας ο κ. Βατόπουλος διευκρίνισε πως την πρόταση την είπε αγνοώντας αν και πόσο είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις