“Πώς βγήκε η κατάσταση τόσο εκτός ελέγχου;” διερωτάται ο δημοσιογράφος, Γκερτ Χέλερ στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα με τίτλο “Η Ελλάδα αντιμέτωπη με κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού”. Η Αθήνα βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες σε lockdown, με τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα κλειστά, αναφέρει το άρθρο. Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις εννιά ως το πρωί και οι Έλληνες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια μόνο για σημαντικούς λόγους και αφού πρώτα το δηλώσουν ηλεκτρονικά. “Τα περιοριστικά μέτρα σέρνουν την μονίμως σε οικονομική κρίση χώρα, ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, ωστόσο στην μάχη κατά του ιού, δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα“, σημειώνει.

Τα νούμερα είναι ανησυχητικά, από την Δευτέρα ως την Πέμπτη, καταγράφηκαν πάνω από 11.000 νέα κρούσματα, δηλαδή μέσα σε τέσσερις ημέρες είχαμε υπερδιπλάσια κρούσματα από ό,τι όλον τον Αύγουστο, τονίζει και προσθέτει πως από τα συνολικά κρούσματα, πάνω από τα μισά έχουν σημειωθεί στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Ο αρθρογράφος αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν βλέπει να αίρεται η καραντίνα ούτε τα Χριστούγεννα, ενώ το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του. Το άρθρο αναφέρει (στοιχεία προερχόμενα από το υπουργείο) πως μέσα σε οκτώ εβδομάδες οι ΜΕΘ είχαν γίνει από 557, 1220 ενώ έχουν προσληφθεί χιλιάδες νοσηλευτές και γιατροί, αλλά αυτή τη στιγμή τα μέσα δεν επαρκούν – ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. “Στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή υπήρχαν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες” σημειώνει και εξηγεί πως αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει δύο ιδιωτικές κλινικές και περιγράφει επίσης το “θρίλερ” που παίχτηκε μεταξύ κυβέρνηση και κλινικαρχών, με τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν πως δεν ήταν προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της πανδημίας, καθώς δεν έχουν τρόπους να απομονώσουν τα κρούσματα, ούτε εμπειρία με τον συγκεκριμένο ιό.

Ο αρθρογράφος λέει πως για την “έκρηξη” των κρουσμάτων, ειδικοί επιρρίπτουν την ευθύνη στους νέους που έκαναν πάρτι σε παραλίες, μπιτς μπαρς και νυχτερινά κέντρα, χωρίς να δείξουν την δέουσα προσοχή.

Μαύρες οικονομικές προβλέψεις

Η πανδημία έχει τρομακτικές επιπτώσεις για την πολύπαθη ελληνική Οικονομία, γιατί στην αποτυχία της τουριστικής περιόδου, έρχεται να προστεθεί η απραξία της χριστουγεννιάτικης αγοράς, που αναμένεται να σπρώξει σε χρεοκοπία πολλούς επιχειρηματίες. Ακριβώς τη στιγμή που η Ελλάδα συνερχόταν από την βαθύτερη ύφεση, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται να οδηγείται πάλι πίσω. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγκάστηκε να διορθώσει το ποσοστό ύφεσης που προβλέπεται φέτος στην Ελλάδα από το 8,2% στο 10,5%. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά προσαρμόστηκε κι αυτή και περιορίστηκε από αρχικά 7,5% στο 4,8%.

Διαβάστε το άρθρο

Με πληροφορίες από Handelsblatt και Deutsche Welle