Με τους νεκρούς από κορονοϊό να σημειώνουν μαύρα ρεκόρ και τα νοσοκομεία σε αδιέξοδο το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι η άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

Και μέσα σε αυτό το αρνητικό για την υγεία και τη ζωή των πολιτών περιβάλλον είναι φυσικό αυτά τα Χριστούγεννα οι εορτασμοί στα σπίτια να διαφέρουν εντελώς. Τα πάρτι και τα ρεβεγιόν δεν ταιριάζουν με τα πρωτόκολλα υγείας.

EURROKINISSI

Χριστούγεννα θα κάνουμε στον τόπο κατοικίας μας και δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια. Η αλήθεια είναι ότι για πάρα πολλές οικογένειες που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους δεν υπάρχουν εορτές. Αλλά και η οικονομία δεν αφήνει περιθώρια σε πολλούς για κάτι ανέμελο.

Ψώνια με click away

Οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα θα γίνουν με sms και το ρεβεγιόν δεν θα υπερβαίνει τους 9 καλεσμένους. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away.

Δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Πως θα λειτουργήσει η αγορά και τα σχολεία

Οι λοιμωξιολόγοι δεν πρόκειται να δώσουν το «πράσινο» φως στην κυβέρνηση για σταδιακό των σχολείων και καταστημάτων λιανικής πριν από τις 15 Δεκεμβρίου και για τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια και καφέ μόνο με καθήμενους) φαίνεται να δρομολογείται το άνοιγμά τους από 19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει». Προσθέτοντας πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».