Στις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας αναφέρθηκε η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου η οποία μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Η κ. Γιαμαρέλλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, τόνισε πως: «Προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Κρατάμε την αισιοδοξία μας μήπως δούμε μείωση των κρουσμάτων».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα». Συνεχίζοντας, είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα φανεί από το πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας», τόνισε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, θα πρέπει τα κρούσματα σε όλη τη χώρα να είναι 500, ενώ χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα στη βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της σφοδρότητας που πλήττεται από τον κορονοϊό.

Για τα Χριστούγεννα

Αναφερόμενη στον εορτασμό των Χριστουγέννων, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως «αν είμαστε συνεπείς θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας. Να μαζευτούμε με την οικογένειά μας και τους στενότερους φίλους μας». Σε ερώτηση που της έγινε, σημείωσε πως υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να χωριστεί στα δύο. Από τη Λάρισα και πάνω να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα και από εκεί και κάτω πιο χαλαρά.

Για τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία η κ. Γιαμαρέλλου υποστήριξε πως η μετάδοση του ιού γίνεται στην κινητοποίηση και την ανάμιξη του πληθυσμού και όχι στα σχολεία μέσω των παιδιών, ενώ σε προσωπική της άποψη διευκρίνισε: «Θα άνοιγα τα σχολεία, αλλά θα οργάνωνα την κινητικότητα των γονέων, αλλά και τον τρόπο που θα σχόλαγαν τα παιδιά».

Η ίδια από την πλευρά της έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά τους νέους λέγοντας πως: «Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος. Να μη σκέφτονται οι νέοι ότι αν κολλήσουν δεν θα πάθουν τίποτα. Προσοχή και οι νέοι. Όλοι κινδυνεύουμε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο».

Για την εκκλησία και τη Θεία Κοινωνία

Τέλος αναφερόμενη στους ιεράρχες που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, είπε: «Το θέμα της μάσκας ήταν πρόβλημα εκεί. Είτε είσαι αρχιερέας είτε αρχιεπίσκοπος, κινδυνεύεις εξίσου. Όλοι να φοράμε μάσκα», ενώ σε ερώτηση που της έγινε για το αν συνεχίζει κανονικά η ίδια να κοινωνά απάντησε: «Ασφαλώς. Ούτε συζήτηση. Μιλάμε μόνο για την Αγία Κοινωνία. Το μεγαλύτερο μυστήριο. Ή πιστεύεις ότι είναι το μυστήριο και δεν μεταδίδεται ή δεν το πιστεύεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις