Την ώρα που οι ειδικοί βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ που θα οδηγήσει στην άρση του lockdown, ο επιδημιολόγος, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ μίλησε για παράταση του lockdown και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε όπως κάναμε το καλοκαίρι.

«Φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, είναι κάτι ιδιαιτέρα σημαντικό… Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις, και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε» ξεκαθάρισε. «Τα αποτελέσματα λόγω της διασποράς καθυστερούν, ήταν μεγαλύτερη η πρόκληση απ’ ό,τι κανένας έβλεπε. Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε ‘’όλα καλά’’ όπως το κάναμε το καλοκαίρι να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση» δήλωσε.

Εξήγησε πως πρώτα πρέπει να παγιωθεί η τάση σταθεροποίησης, να δούμε ύφεση, και μετά να κάνουμε σχέδια για άρση μέτρων: «Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες». Έσπευσε να τονίσει πως για τον ίδιο είναι άκαιρη η συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα. Θα το δούμε πόσο θα διαφέρουν» σημείωσε.

«Δεν θα διαλέγουμε εμβόλιο»

«Η γνώση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μέσω των δελτίων Τύπου πρέπει να δούμε τα δεδομένα για να συγκρίνουμε και να κρίνουμε τα δεδομένα στις λεπτομέρειές τους» σημείωσε. «Λίγα λίγα θα διοχετεύονται τα εμβόλια δεν θα είναι τα εμβόλια της ίδιας εταιρείας και δεν θα διαλέγουμε» διευκρίνισε. Επισήμανε ότι το εμβόλιο για να φτάσει σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας θα πάρει ένα διάστημα, οπότε χρειάζονται τα μέτρα προστασίας.

«Μάχη» για ένα κρεβάτι – Κάθε 15 λεπτά κάποιος πεθαίνει από τον ιό

Ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Νίκος Νταφούλης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα την πορεία του της πανδημίας στη Λάρισα και όπως ανέφερε το νοσοκομείο βρίσκεται πλέον στα όριά του και όλοι οι υγειονομικοί είναι πολύ πιεσμένοι.

Η δυσκολία αποτυπώνεται και στο ιατρικό προσωπικό που νοσεί από κορονοϊό. Όπως αποκάλυψε, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στην εντατική. Ο κ. Νταφούλης υποστήριξε πως πανελλαδικά κάθε 15 λεπτά κάποιος πεθαίνει από τον κορονοϊό και πως τα περιστατικά είναι πιο βαριά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις