Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, όλοι εναπόθεσαν την ελπίδα τους στο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Οι μεν πολίτες για να προστατέψουν τις ζωές τους οι δε φαρμακοβιομηχανίες για τα κέρδη που θα τους αποφέρει.

Στην Ελλάδα γίνεται πλέον διαρκή αναφορά στα εμβόλια που θα έρθουν και σύμφωνα με δήλωση σε προηγούμενο χρόνο της κυβέρνησης, θα τα είχαμε αρχές του νέου έτους. Κάτι τέτοιο παραμένει αντικειμενικά ανέφικτο.

Κατ΄ αρχάς πρόκειται για ένα εμβόλιο σε διαρκή εξέλιξη. Xρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν παρενέργειες. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εγκριθεί απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές και δοκιμές για τον έλεγχο της ποιότητάς του.

Ακολουθεί πρόγραμμα κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, το οποίο μπορεί να διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης έως την έγκριση του εμβολίου και το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται με αυστηρά πρότυπα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα τόσο μεγάλης χρονικής αναμονής. Ίσως να προηγηθεί ένας περιορισμένος αριθμός εμβολίων, για τον εμβολιασμό κάποιων λίγων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όπως δήλωσε στέλεχος του γραφείου τύπου του ΠΟΥ θα είναι κυρίως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός εκτιμάται πως θα έρθει από την άνοιξη. (πηγή Documento).

EUROKINISSI

Γεγονός είναι ότι ο κόσμος έχει επενδύσει σε αυτή την ελπίδα που λέγεται εμβόλιο αλλά δεν μπορεί να ασκείται πολιτική πάνω στην προσδοκία αυτή. Πόσο μάλλον όταν τίποτα δεν δείχνει οπισθοχώρηση της πανδημίας. Παγκοσμίως η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με ένα ιστορικό δεδομένο με το οποίο καλείται να ζήσει για καιρό. Με αυτή την έννοια δεν πρέπει να δημιουργούνται φρούδες ελπίδες αλλά να χτίζονται γερές αμυντικές υπηρεσίες υγείας.

H κρισιμότητα θα έχει διάρκεια και ο δρόμος θα είναι μακρύς. Πρέπει η Ελλάδα να εννοήσει έγκαιρα ότι δεν θα μπορέσει να τον περπατήσει ιατρικά ξυπόλυτη. Kαι η θλιβερή πρωτιά σε θανάτους δηλώνει ότι κάτι ήδη γίνεται με λάθος τρόπο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις